Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian merge în Irak pentru a discuta cu părţile implicate despre jihadiştii străini

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a anunţat marţi că se va deplasa în Irak pentru a discuta cu autorităţile irakiene şi 'kurzi' despre 'securitatea' taberelor în care sunt deţinuţi jihadiştii străini după lansarea ofensivei turce în nord-estul Siriei, relatează AFP.

'Combatanţii jihadişti, am spus că sunt 10.000 care se află astăzi în închisori, cărora trebuie neapărat să le asigurăm securitatea. Din acest motiv mă voi deplasa (...) în Irak în scurt timp pentru a vorbi cu toţi actorii implicaţi, inclusiv kurzii, despre realitatea situaţiei de securitate şi despre propria noastră securitate', a declarat el în faţa Adunării naţionale. Ofensiva turcă lansată pe 9 octombrie împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG) provoacă temeri privind evadarea jihadiştilor străini deţinuţi în zona controlată de kurzi.

În jur de 12.000 de combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), printre care 2.500 până la 3.000 de străini, sunt deţinuţi în închisori aflate sub controlul kurzilor, potrivit cifrelor furnizate de surse kurde. Şi în taberele de strămutaţi din nord-estul Siriei se află circa 12.000 de străini, 8.000 de copii şi 4.000 de femei. 'Asupra măsurilor de securitate suntem extrem de vigilenţi, vorbim cu toţi actorii pentru a face în aşa fel încât, indiferent care sunt situaţiile, ele să fie menţinute şi asigurate', a mai spus Jean-Yves Le Drian, fără a furniza amănunte suplimentare, subliniind numai că va transmite în Irak 'această necesitate imperioasă'.

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, discută de mai multe luni despre posibilitatea introducerii unui 'mecanism jurisdicţional internaţional' în Irak pentru a-i judeca pe străinii deţinuţi în Siria. În jur de zece jihadişti francezi deţinuţi de forţele kurde siriene au fost de altfel transferaţi la sfârşitul lui ianuarie în Irak pentru a fi judecaţi. Irakul se consideră competent pentru a-i judeca pe jihadiştii care au tranzitat, într-un moment sau altul, teritoriul său, şi intenţionează să aplice pedepse până la cea capitală pentru cei care au colaborat cu o organizaţie extremistă, indiferent dacă au fost combatanţi sau nu.

Autorităţile franceze se opun oricărei repatrieri a jihadiştilor francezi şi a soţiilor lor în Franţa şi cer judecarea lor în locul în care 'au comis crimele', notează AFP. Jean-Yves Le Drian a subliniat că numai 'câteva zeci de combatanţi francezi' sunt deţinuţi în nord-estul Siriei, faţă de mii de jihadişti sirieni şi irakieni 'care pot acţiona foarte rapid dacă aceste tabere nu sunt suficient păzite', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel