EXCLUSIV  Ministru al României: Vreau ca cenușa mea să fie împrăștiată în Marea Neagră și Marea Mediterană

Generalul Atanasie Stănculescu și-a dorit să fie incinerat, iar cenușa să-i fie împărțită în două mări: Marea Neagră și Marea Mediterană.

Senatorul Marius Marinescu și Atanasie Stănculescu au lucrat împreună la o carte. Acesta a povestit pentru DC News că generalul i-a spus, la un moment dat, că vrea să fie incinerat.

Generalul Atanasie Stănculescu i-a zis lui Marius Marinescu: 'Eu, când voi muri, vreau ca cenușa mea să fie împrăștiată în două mări: Marea Neagră și Marea Mediterană. Marius Marinescu l-a întrebat, mai în glumă, mai în serios, în ce proporție, iar acesta a zis: 'Cum o vrea fiica mea'.

'Vreau la Marea Neagră pentru că acolo am tot stat la exerciții militare, la aplicații, iar pe Marea Mediterană tot timpul mergeam pentru că aveam export de armament în Iraq', și-a amintit Marius Marinescu că i-a spus Atanasie Stănculescu.

Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării, a murit, duminică, la vârsta de 88 de ani.

Cine a fost Victor Atanasie Stănculescu 

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la 10 mai 1928, în orașul Tecuci, județul Galați.

A urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie din Sibiu (absolvită la 30 decembrie 1949), apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare 'I.V. Stalin' din București (absolvită în 1952) și ulterior un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București.

[citeste si]

A fost implicat în evenimentele din decembrie 1989 desfășurate la Timișoara și București.

La 17 decembrie 1989, având funcția de ministru adjunct al Apărării Naționale, a fost trimis de Vasile Milea (ministru al apărării naționale 1985-1989) la Timișoara pentru a reprima revoluția. Nicolae Ceaușescu l-a numit comandant militar unic al Timișoarei (20 decembrie 1989). După fuga soților Ceaușescu din clădirea Comitetului Central, la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stănculescu a trecut de partea Revoluției, ordonând intrarea armatei în cazărmi.

Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) (22 dec. 1989-11 mai 1990) și a avut unul dintre principalele roluri în organizarea procesului soților Ceaușescu și în executarea acestora la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al Frontului Salvării Naționale (FSN), alături de Gelu Voican-Voiculescu și Virgil Măgureanu.

Prin Decretul președintelui CFSN, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele). Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general de armată (cu 4 stele) (13 mai 1991) și trecut în rezervă. Ulterior, a lucrat în calitate de consilier principal la firma 'Balli'.

În anul 1990, o comisie guvernamentală de anchetă a evenimentelor din 1989 condusă de Viorel Oancea a propus trimiterea în judecată a lui Victor Stănculescu pentru participare la reprimarea revoluției. Acest lucru s-a realizat în 1997, fiind condamnat doi ani mai târziu (1999) la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav de către Curtea Supremă.

Condamnarea a fost menținută în 2000 după recurs, dar anulată în 2004 în urma unui recurs în anulare. În 2007, după rejudecare, generalul Stănculescu a fost iarăși condamnat. La 15 octombrie 2008, Curtea Supremă a respins recursul generalului Stănculescu la decizia din 2007, fiind astfel încarcerat și degradat militar.

La 18 septembrie 2009, Curtea Militară de Apel București a decis ca Stănculescu să fie reîncarcerat, după ce instanța inferioară, Tribunalului Militar Teritorial, îl eliberase din arest, pentru un an de zile, pentru ca acesta să se opereze într-un spital civil.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Medicină Legală finalizat în decembrie 2008, Victor Atanasie Stănculescu avea mai multe afecțiuni, asociate și cu vârsta înaintată, care puteau genera un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic. A rămas în închisoare, după ce Tribunalului Ilfov a respins la 10 ianuarie 2013 cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale.

După ispășirea a cinci ani de închisoare, echivalând cu o treime din pedeapsă, Victor Stănculescu a fost eliberat condiționat (20 mai 2014), pentru bună purtare și având în vedere starea de sănătate.

A fost căsătorit cu Elena Stănculescu. La 21 decembrie 2003, soția sa în vârstă de 68 ani, s-a sinucis aruncându-se de la etajul doi al imobilului în care locuiau.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy