EXCLUSIV  Ministerul de Finanțe vine cu cifrele, exclusiv pentru DCNews, după ce Ponta a spus că s-au plătit 18 milioane de euro pentru erori și abuzuri judiciare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Finanțelor a transmis un răspuns pentru DC NEWS, după ce Victor Ponta a spus că "s-au plătit despăgubiri de 18 milioane de euro pentru erori și abuzuri judiciare".

DC NEWS a transmis o solicitare către Ministerul Finanțelor în care a cerut confirmarea sau infirmarea informației potrivit căreia Ministerul a plătit către diverse persoane despăgubiri în valoare totală de 18 milioane de euro "pentru erori și abuzuri judiciare", după o declarație făcută de Victor Ponta în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă” de la DC News și DC News TV.

VEZI ȘI: "Ministerul Finanțelor, despăgubiri de 18 milioane de euro pentru erori și abuzuri judiciare". Ponta: Ne merităm soarta în Europa

Astfel, potrivit răspunsului acordat redacției noastre, Ministerul Finanțelor confirmă că "efectuează plăți în baza titlurilor executorii, inclusiv a celor prin care statul a fost obligat la repararea prejudiciului material și/sau moral cauzat de erori judiciare". Potrivit ministerului, în anul 2023 valoarea totală a despăgubirilor a fost de 85.035.267,18 lei, ceea ce reprezintă 17.099.046,31 euro. Totodată, Ministerul de Finanțe precizează că aceste despăgubiri sunt clasificate în: despăgubiri conform hotărârilor instanțelor naționale, despăgubiri conform hotărârilor CEDO și executări silite ale conturilor Ministerului Finanțelor.

Răspunsul Ministerului de Finanțe

Mai jos aveți răspunsul complet al Ministerului de Finanțe.


"Referitor la solicitarea dumneavoastră cu privire la confirmarea sau infirmarea declarațiilor domnului Victor Ponta, care, în cadrul unei emisiuni TV, a menționat că Ministerul Finanțelor a plătit către diverse persoane despăgubiri în valoare totală de 18 milioane de euro, pentru erori și abuzuri judiciare, vă aducem la cunoștință faptul că MF efectuează plăți în baza titlurilor executorii (inclusiv a celor prin care statul a fost obligat la repararea prejudiciului material și/sau moral cauzat de erori judiciare).

Evidența financiar-contabilă a instituției noastre respectă prevederile OMF nr. 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţiile publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cu modificările și completările ulterioare.

Defalcarea plăților privind despăgubirile pe categorii de cheltuieli, cum sunt enumerate mai jos, se face la nivelul creditorului, al numărului de dosar de instanță, dar fără o evidențiere distinctă a prevederilor actelor normative încălcate.

În anul 2023 valoarea totală a plăților reprezentând ”Despăgubiri”, a fost de 85.035.267,18 lei, clasificate după cum urmează:

- despăgubiri conform hotărârilor instanțelor naționale: 12.306.578,64 lei;

- despăgubiri conform hotărârilor CEDO: 12.662.501,71 lei;

- executări silite ale conturilor Ministerului Finanțelor: 60.066.186,83 lei", ne-a transmis Biroul de relații cu mass-media a Ministerului Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel