Mihai Ivașcu, CCIR, raportor al avizului Comitetului Economic și Social European privind „Viitorul UE: „Beneficii pentru cetățeni..."

Mihai Ivașcu, consilierul președintelui CCIR, Mihai Daraban
Mihai Ivașcu, consilierul președintelui CCIR, Mihai Daraban

La solicitarea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European a adoptat avizul cu tema: „Viitorul UE: beneficii pentru cetățeni și respectarea valorilor europene". 

Mihai Ivașcu, consilierul președintelui CCIR, Membru în Grupul III al CESE – Diversitate Europa,  a fost raportorul opiniei Comitetului Economic și Social European, adoptată cu 147 voturi pentru, 6 împotrivă și 9 abțineri.

Avizul CESE reprezintă viziunea societății civile europene organizate privind Viitorul Uniunii Europene, înainte de întâlnirea la nivel înalt de la Sibiu, din luna mai.

„Camera de Comerț și Industrie a României susține și promovează, asemeni CESE, creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare, precum și în oferta de competențe și infrastructură necesare pentru ca UE să-și valorifice avantajele competitive", a declarat dl. consilier Mihai Ivașcu.

Avizul Comitetului Economic și Social European susține, printre altele, necesitatea creșterii convergenței între regiuni și/sau statele membre, promovarea comerțul liber, echitabil și durabil în cadrul unui sistem multilateral, reformarea organizației Mondiale a Comerțului precum și incluziunea tinerilor pe piața forței de muncă.

De asemenea, CESE susține că organizațiile reprezentative ale societății civile au un rol vital în dezvoltarea proiectului european.

Uniunea deține cea mai mare piață unică din lume și a doua cea mai utilizată monedă. Este cea mai mare putere comercială și realizează 16,5% din importurile și exporturile de la nivel mondial.

Ce reprezintă Comitetul Economic și Social European (CESE)

CESE este un organism consultativ al UE format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri de interese. CESE transmite avize pe probleme europene către Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European, acționând, astfel, ca o punte între instituțiile europene cu rol de decizie și cetățenii UE.

La mai bine de 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, statele membre urmează să adopte, în mai 2019, la Sibiu, o poziție politică privind viitorul UE. În opinia CESE, demnitatea umană și drepturile omului, democrația, libertatea, justiția socială, egalitatea, separarea puterilor și statul de drept sunt valorile pe care fost construită UE. Acestea trebuie să rămână în continuare ne negociabile și să reprezinte punctul de pornire pentru reformarea UE și pentru decizia politică de la Sibiu. Aceste valori europene sunt uneori considerate ca existând de la sine sau subestimate de mișcările populiste și eurosceptice.

Accesați documentul oficial publicat de Comitetul Economic și Social European aici: https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/future-eu-benefits-citizens-and-respect-european-values-exploratory-opinion-request-romanian-presidency

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1