Meșterul Vasile Șușca a cântat la frunză pe scena de la Românii au Talent. Andi Moisescu: Ați adus puțin din freamătul naturii

Românii au talent
Românii au talent

Vasile Șușca a cântat la frunză pe scena de la Românii au Talent. 

Vasile Șușca, în vârstă de 62 de ani, a venit din din comuna Săcel, județul Maramureș, pe scena de la Românii au Talent unde a cântat la frunză mai multe piese românești. El a primit titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii.

„Sunt Vasile Șușca, meșter popular, creator de artă populară din Maramureș, declarat Tezaur Uman Viu pentru că măștile mele au ajuns deja un gen de brand în Maramureș. Locuința mea este chiar la granița dintre județul Bistrița Năsăud și Maramureș, prima localitate de pe valea Izei. Sunt mândru că de la mine izvorăște Iza. Un loc minunat, nu m-aș duce nicăieri.”, a spus Vasile Șușca. 

Meșterul este recunoscut și căutat de turiștii străini pentru măștile sale cu chip de drac.

„Sunt căutat de oameni de peste tot din lume. Ceea ce lucrez eu, trebuie să fii ori copil, ori să dai în mintea copiilor. Jucăriile mele sunt altceva. Mie îmi plac lucrurile simple. Lucrurile cu cât le complici, cu atât le strici. Totuși, lucrurile adevărate sunt de la rădăcină. Mesajul meu e să nu ne uităm tradițiile, să nu ne uităm obiceiurile pe care le avem din moși-strămoși.”, a spus meșterul popular. 

 

Reacția juriului 

„E o mare bucurie pentru noi când vedem oameni care mai duc ce era odată, că nu știu cât se vor mai duce. Copiii, astăzi, sunt pe tablete, nu prea îi mai văd eu cântând la frunză așa. Foarte frumos! Ați adus puțin din freamătul naturii, din aerul curat din Maramureș. Vă mulțumim frumos!”, a spus Andi Moisescu.

„Să știți că și mie mi se pare foarte frumos că mai pot să văd live, nu înregistrat pe undeva. Probabil că au trecut sute, mii de ani de când a cântat cineva pentru prima oară la o frunză. În fiecare deceniu, din ce în ce mai puțini oameni știu să facă așa ceva. În 40-50 de ani, dacă mai vedem o înregistrare, va fi mare lucru. Două lucruri au lipsit pe scenă, cât ați cântat: o țuică și vocea Andrei.”, a spus Dragoș Bucur.

„Și eu sunt de părere că așa ceva nu trebuie să dispară. Mi-e tare drag să văd oameni care iubesc tradițiile, iubesc să ducă mai departe ce au învățat de la cei bătrâni, de la familie, de la bunici. Eu susțin tare mult ce am văzut în seara asta.”, a spus Andra. 

Meșterul Vasile Șușca a primit patru de „Da" și va merge în etapa următoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel