Mediere Guvern - BNR. Iohannis, susţinere. "Atacul Executivului e inacceptabil"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat marţi că medierea anunţată de preşedintele Klaus Iohannis în relaţia dintre Guvern şi BNR este bine-venită, adăugând că 'atacul' Executivului în cazul acestei instituţii este 'inacceptabil'.

'Este o încercare a preşedintelui României de a aplana un conflict provocat de reprezentanţii Guvernului României, care caută cu disperare explicaţii în faţa cetăţenilor pentru modul în care au gestionat ţara, un mod care a dus la aceste scumpiri, la acest puseu inflaţionist din prima parte a anului. Cauzele nu sunt Banca Naţională a României, care a utilizat toate pârghiile avute la dispoziţie pentru a tempera creşterea preţurilor, şi aceste cauze trebuie căutate în modul în care Guvernul a gestionat politica fiscală şi bugetară în 2017. Rolul pe care preşedintele României îl are în această chestiune de mediere între instituţiile statului este unul consacrat de Constituţie şi este unul bine-venit în această situaţie pentru că atacul Guvernului la adresa unei instituţii extrem de importante pentru economia României este inacceptabil în această manieră. Nu este în interesul României să se poarte un astfel de conflict între reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR', a afirmat Dancă, la Palatul Parlamentului.

PSD nu se poate abţine

El a susţinut că PSD are tentaţia de a 'acapara' instituţiile statului. 'Astăzi am văzut o altă zonă de atac, respectiv Consiliul Concurenţei. (...) Acest atac al PSD la conducerea Consiliului Concurenţei vine după ce au reuşit deja să-şi pună la butonieră şi Curtea de Conturi şi Autoritatea de Supraveghere Financiară şi ANCOM şi ANRE şi alte autorităţi de reglementare şi control. Pur şi simplu, PSD nu se poate abţine, nu-şi poate reprima apucăturile de partid-stat atunci când este la putere', a spus liberalul.

Potrivit lui Dancă, PSD a introdus la legea privind Consiliul Concurenţei un amendament prin care preşedintele acestei instituţii să poată fi schimbat înainte de încetarea mandatului şi alte criterii pentru candidaţii la această funcţie, respectiv o experienţă de 15 ani în funcţii de conducere administrativă.

[citeste si]

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni şi pe unii, şi pe alţii în zilele următoare.

'Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun', a spus şeful statului, arătând că ambele părţi vor fi invitate concomitent la discuţii. Iohannis a precizat, în context, că 's-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel