MC 21, primul avion rusesc de pasageri post-sovietic

avion
avion

După mai multe luni de întârzieri, primul avion rusesc de pasageri din era post-sovietică pentru călătoriile pe distanţe scurte şi medii - MC-21 - a efectuat duminică zborul inaugural în Irkutsk, un pas major în dorinţa Rusiei de a concura cu giganţii Airbus şi Boeing, transmit RIA Novosti, Itar-TASS şi Reuters. 

Compania controlată de stat United Aircraft Corporation (UAC) a anunţat că aeronava va fi promovată pe plan global şi va fi vândută companiilor aeriene ruse şi internaţionale. 

Modelul MC-21 are o capacitate de 150-212 de locuri, o rază de 6.400 de kilometri şi două motoare. Primul zbor al avionului MC-21 era programat în decembrie 2016 apoi a fost amânat pentru aprilie şi ulterior pentru sfârşitul acestei luni. 

Ministerul Industriei şi Comerţului a anunţat că pot fi livrate 1.000 de aeronave MC-21 până în 2037 iar prin utilizarea acestui model companiile aeriene îşi pot reduce cu 12-15% cheltuielile de exploatare comparativ cu alte avioane din clase similare. Actualul portofoliu de comenzi pentru MC-21 este de 285 de avioane, din care 185 au fost contractate cu plata în avans. 

Primul client este operatorul aerian rus Aeroflot, care intenţionează să-şi doteze flota cu 50 de modele MC-21. Modelul MC-21 este produs la fabrica de avioane Irkutsk, subsidiară a United Aircraft Corporation. 

Autorităţile ruse speră că acest model va concura cu Boeing-737 şi Airbus A-320 pe cel mai lucrativ segment de pe piaţa aviaţiei comerciale globale: călătoriile pe distanţe medii. 

De exemplu, în timp ce Airbus A-320 şi Boeing-737 au o viteză de croazieră de 828 km/h şi, respectiv, 842 km/h, modelul MC-21 ar urma să aibă o viteză de croazieră de 870 km/h, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel