Măsuri de biosecuritate în fermele de porci şi controale intensificate în trafic pentru prevenirea PPA în Brașov

La nivelul judeţului Braşov au fost instituite măsuri "draconice" de biosecuritate la fermele de porci, iar controalele din trafic asupra vehiculelor care transportă animale vii sau produse alimentare s-au intensificat, în condiţiile evoluţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) în judeţele Prahova, Buzău, Argeş, a declarat joi, după şedinţa Comitetului Centrului Local de Combatere a Bolilor, directorul executiv al DSVSA, Dorin Enache.

Acesta a precizat că, în prezent, în judeţ nu a fost identificat niciun focar de PPA.

"În judeţul Braşov nu evoluează niciun focar, nu avem deocamdată niciun fel de suspiciune, motiv pentru care vreau să instaurez calmul. (...) În schimb, prezenţa noastră, a instituţiilor publice, de faţă cu UAT-urile, fondurile de vânătoare, fermele comerciale se datorează ideii de prevenţie. (...) Atâta timp cât în judeţele Prahova, Buzău, Argeş există focare, este normal să luăm toate măsurile de prevenţie", a precizat Enache.

El a atras atenţia primarilor că, în eventualitatea în care sunt necesare sacrificări în cazul îmbolnăvirii unor porci, despăgubirile se acordă numai pentru animalele care pot fi identificate.

"Concret, până în momentul de faţă, dacă ne referim la fermele comerciale, s-au instituit măsuri draconice de biosecuritate. Dacă discutăm la nivel de gospodăriile populaţiei, s-a făcut o activitate intensă de reidentificare - mă refer la acele crotalii care lipseau în anumite situaţii, inventarierea efectivelor de animale, emiterea unor broşuri, pliante, pentru a şti fiecare crescător cum să ia măsurile de biosecuritate în exploataţiile mici. Mai departe, am avut întâlniri în centrul local de combatere a bolilor pentru a responsabiliza fiecare participant în ideea de a lua măsurile care se impun în timp util", a precizat şeful DSVSA Braşov.

Totodată, el a menţionat că, împreună cu fondurile de vânătoare, s-au intensificat controalele pentru depistarea mistreţilor morţi, în cazurile în care au existat suspiciuni fiind prelevate probe care au fost analizate în laboratorul propriu.

"Pe toate drumurile publice, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, se instaurează un control cu o frecvenţă mult mai mare asupra mijloacelor de transport care tranzitează judeţul Braşov - a mijloacelor de transport animale vii, de capacităţi diferite, şi a mijloacelor de transport a produselor alimentare. Cel puţin de două ori pe săptămână se fac controale în trafic pe această problematică", a mai menţionat Enache, arătând că, până în prezent nu au fost depistate decât cazuri de vehicule care nu au fost dezinfectate corespunzător, fapt sancţionat cu amendă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel