Un marocan a fost arestat în Grecia. Ar fi un lider al Statului Islamic

Pixabay
Pixabay

Un bărbat din Maroc a fost arestat în Grecia, fiind un presupus fost lider al organizaţiei Statul Islamic. 

Serviciile de securitate ale Greciei au arestat un presupus fost lider al organizaţiei Stat Islamic, au anunţat joi surse concordante de la Atena şi Rabat, citate de AFP și Agerpres. Este vorba un cetăţean marocan în vârstă de 28 de ani, reţinut în cursul unei operaţiuni secrete la Salonic. Suspectul făcea obiectul unui mandat de arestare internaţional emis de Maroc în 2017.

Agenţia de presă marocană MAP a menţionat, citând o sursă din serviciile de securitate, că arestarea a avut loc marţi, "pe baza informaţiilor precise furnizate de serviciile de securitate marocane". Suspectul era căutat pentru "presupusă implicare în pregătirea de proiecte teroriste de amploare în Maroc", conform acestei surse.

Violențe de nedescris ale SI

Marocanul, identificat ca 'Abou Mohamed Al Fateh', s-a alăturat SI în 2014 în Siria şi a ocupat "posturi de răspundere" în cadrul organizaţiei, apărând între altele într-o înregistrare video a unei operaţiuni în care este mutilat cadavrul unui combatant sirian, cu ajutorul unei arme, a mai indicat sursa. Surse poliţieneşti au afirmat că marocanul va rămâne în arest "în cel mai mare secret" până la luarea deciziei de extrădare către ţara sa.

La începutul lui iulie, serviciile de informaţii din Maroc au anunţat arestarea în Italia a unui alt marocan care ar fi ocupat un alt post de lider al SI în Irak şi Siria.

Circa 1600 de marocani s-ar fi alăturat jihadiştilor în Siria, Irak şi Libia, conform cifrelor oficiale ale Rabatului. Dintre aceştia, 270 au revenit în ţară, 137 fiind deferiţi justiţiei, iar 745 au fost ucişi.

Atacuri ale fidelilor islamiști

Forţele de ordine indoneziene au împuşcat mortal o persoană după un schimb de focuri la cartierul general al poliţiei din Jakarta, potrivit media locale, care vorbesc despre un 'presupus atac terorist', relatează AFP şi DPA, conform Agerpres.

Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini în care apare o persoană în haine feminine, cu văl albastru şi o rochie neagră lungă, care intră în perimetrul cartierului general şi se apropie de poliţişti, în timp ce se aud focuri de armă. Persoana în cauză pare apoi împuşcată, cade la pământ şi rămâne nemişcată. Mai mulţi jurnalişti prezenţi în împrejurimi au confirmat că au auzit schimbul de focuri.

Atacatorii, un cuplu tânăr, sunt singurii care au murit în acest atentat pe care poliţia naţională, care a avertizat în privinţa altor posibile atentate, l-a atribuit grupării radicale indoneziene Jamaah Ansharut Daulah (JAD), apropiată de organizaţia jihadistă Statul Islamic. Peste zece suspecţi au fost arestaţi în zilele care au urmat, pentru rolul lor presupus în atac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel