Marko Bela: Vor apărea tensiuni și frustrări. Guvernul, miop politic

Marko Bela
Marko Bela

Senatorul UDMR, Marko Bela, este împotriva "destrămării" prin regionalizare a Ținutului Secuiesc. El crede că regionalizarea va genera "tensiuni" și "frustrări", care vor face imposibilă conviețuirea celor două etnii. Mai mult, Marko Bela a adăugat, la RFI, că unul dintre argumentele destrămării zonelor sau administraţilor majoritar maghiare este că regionalizarea nu se face pe bază de criterii etnice, însă susține că este o minciună. 

Marko Bela atrage atenția: "nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare". El adaugă: "eu nu sunt sigur că se va face, pentru că până acum nu am văzut o concepţie foarte coerentă privind această regionalizare".

Senatorul UDMR susține că actuala împărțire administrativ-teritorială este foarte bună și că scopul regionalizării este ca actualii guvernanți să controleze noile regiuni. În opinia lui Marko Bela, guvernul este miop politic, pentru că nu vede că vor urma și alte guverne. El mai bănuiește că "ar fi vorba de intenţia de a sparge actualele structuri ale judeţelor, care după unii sunt prea mult închegate".

Regionalizare pe criterii etnice

"Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere. Cei care contestă criteriul etnic şi ne spun că de fapt nu vor ca în cursul reorganizării administrative să se ia în considerare şi criterii etnice de fapt ei înşişi aplică criterii etnice, pentru că dacă nu vrei zone sau administraţii majoritar maghiare, ci vrei administraţii majoritar româneşti, tot după criterii etnice te gândeşti", a mai explicat Marko Bela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel