Marian Lupu a convocat o şedinţă de urgenţă a AIE, după ce Vlad Filat a ameninţat cu demisia

Vlad Filat
Vlad Filat

Preşedintele moldovean interimar Marian Lupu, liderul PDM, a convocat joi seara o şedinţă de urgenţă a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), după ce premierul Vlad Filat a ameninţat cu demisia, dacă reformele propuse de el nu vor fi aplicate, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Şedinţa Consiliul AIE va avea loc la ora locală 19.00 (19.00, ora României), la sediul alianţei, informează Mediafax.

Liderul Partidului Democrat (PDM) consideră reuniunea "stringent necesară", după ce Filat şi-a exprimat intenţia de a relua negocierile cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) în privinţa alegerii şefului statului.

Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a ameninţat că va demisiona dacă reformele propuse de el nu vor fi aplicate, într-un discurs susţinut marţi după-amiază, după consultări cu societatea civilă şi Vladimir Voronin. El s-a pronunţat împotriva organizării de alegeri anticipate, propunând reluarea negocierilor cu opoziţia pentru alegerea preşedintelui ţării.

Filat a sugerat două soluţii, lăsând să se înţeleagă că Marian Lupu nu va fi ales preşedinte. Premierul a propus un candidat acceptat de toate forţele politice sau modificarea Constituţiei, pentru a permite alegerea preşedintelui prin vot direct. Şeful Guvernului a avertizat că va demisiona dacă propunerile sale nu vor fi aplicate.

El a cerut, totodată, depolitizarea structurilor de securitate, evaluarea activităţii miniştrilor şi conducătorilor de instituţii, solicitând demiterea oficialilor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, şi a subliniat că, în scurt timp, va prezenta lista cu remanierile necesare.

Analiştii moldoveni vehiculaseră ipoteza că PCRM şi PLDM ar intenţiona să creeze o coaliţie în Parlament, însă ambii lideri au dezminţit aceste informaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel