EXCLUSIV  Maria Grapini, mega-eveniment la PE. Imagini de colecție cu europarlamentarul- FOTO, VIDEO

Un amplu eveniment internaţional, dedicat Anului Centenar, a avut loc miercuri, la Bruxelles. Manifestația a fost organizată de grupul S&D, prin europarlamentarul Maria Grapini, împreună cu reprezentanţi în Parlamentul European din Bulgaria, Grecia şi Cipru.

Grapini a ținut să promoveze centenarul Marii Uniri a românilor printr-un eveniment la nivelul cel mai înalt al țării noastre, scop în care a organizat un spectacol folcloric de înalta ținută, la care au fost invitați ziariști, studenți din Timișoara și din întreagă Românie.

Evenimentul, denumit "Balcanii şi Sud-Estul Mediteranei: Amintiri Împărtăşite, Viitor Comun", a fost dedicat prezentării aspectelor care unesc statele europene din Balcani și care le ajută să devină mai puternice pe viitor în actualul context internaţional, a reunit europarlamentari români, bulgari şi greci, precum şi reprezentanţii acestor ţări la UE.

Manifestația de la Bruxelles a debutat cu o expoziție a fotografului bulgar Ivo Hadjimishev, cu fotografii din Grecia, Bulgaria, Romania, Turcia, Albania, FYROM, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herzegovina.

 

(w670)

 

(w670)

 

În deschidere, europarlamentarul grec Kostadinka Kuneva a explicat pe larg motivele care au dus la organizarea acestui eveniment.

”Astăzi realitatea este că şase state din regiune sunt membre ale UE şi încă cinci au solicitat să devină. (...) Credem că putem deveni încă şi mai puternici pe viitor şi putem lucra si mai bine. Vrem să vorbim despre viitorul nostru comun spunând că putem ajunge la un nou nivel de solidaritate şi de cooperare din Balcani în cadrul unei Europe unite. Acest lucru este fezabil. Sunt iniţiative de cooperare din Balcani (...), le susţinem şi ne dorim ca Uniunea Europeană să aibă o politică autentică pentru Balcani. O astfel de politică ar putea ajuta toate statele din regiune să se alăture Uniunii Europene, pentru că suntem convinşi că statele din regiunea Balcanilor pot să devină un factor de pace şi stabilitate pentru întreaga Europă. Sperăm că acest obiectiv este împărtăşit de toată lumea din toată Europa. De aceea suntem astăzi aici', a declarat europarlamentarul.

Prima parte a dezbaterii, care a fost moderată de europarlamentarul Georgi Pirinski, s-a referit la aspectele istorice şi culturale din Balcanii de Sud şi Estul Mediteranei.

În cadrul acesteia, au luat cuvântul Walter Puhner, de la Universitatea din Atena, membru corespondent al Academiei Austriece, care a vorbit despre tradiţia populară comună în Balcani, conf. univ. dr. preot Patriciu Vlaicu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj- Napoca care a discutat despre modul în care valorile creştine comune se constituie ca fundament al proiectului european.

De asemenea, tema identităţilor culturale din Balcani în timp şi spaţiu a fost abordată de pr. Dimitris Stamatopoulos, de la Universitatea din Macedonia, Institutul Freiburg pentru studii avansate.

Sfârșitul primei părți a fost marcat printr-un moment artistic al unei trupe din Bulgaria, care a interpretat mai multe cântece tradiționale.

 

(w670)

 

Cea de-a doua parte a discuţiilor s-a referit la viitorul comun într-o Europă reînnoită, și a fost moderată de către europarlamentarul Maria Grapini.

"Am dorit să dăm un mesaj că da, putem să trăim în diversitate, în unitate, dar în diversitate cu unitatea noastră. (...) Cred că în primul rând trebuie să se recunoască istoria zbuciumată a acestei zone, cred de asemenea că trebuie să dăm acest mesaj - viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Balcanii sunt o parte a Europei şi acesta este mesajul. (...) Europa unită este un proiect de viitor din care ţările balcanice nu pot ieşi', a afirmat Maria Grapini.

'Balcanii par să fie într-un fel dosul Europei - corupţia larg răspândită, criminalitate organizată, ură etnică, naţionalism şi stabilitate precară în Balcanii Occidentali, unde există încă probleme nerezolvate. (...) Cred că zona noastră are nevoie de cooperare mai mare decât oricând. Criza energetică a demonstrat că este nevoie de cooperare. (...) Locul statelor balcanice este în UE', a spus Yiannis Bournous, reprezentant al Secretariatului Politic din SYRIZA, responsabil pentru Europa şi Afaceri Internaţionale.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a avut o intervenție.

Liderul europarlamentarilor PSD a arătat că Uniunea Europeană a traversat o perioadă complicată, iar toate provocările la care UE a trebuit să dea un răspuns constituie un test pentru coeziunea, valorile şi unitatea Uniunii.

Potrivit eurodeputatei, Europa asistă în continuare la o serie de provocări la nivel naţional, între acestea fiind situaţia catalană, formarea coaliţiei în Germania, dar şi alegerile din Ungaria, care se desfăşoară "pe un mesaj naţionalist şi antieuropean".

La sfârșitul conferinței a avut loc un moment artistic care l-a avut în centru pe maestrul naiului Nicolae Voiculeţ, care a fost acompaniat de Ansamblul Zamfira - concertul extraordinar fiind organizat în colaborare cu Casa de Cultură Belgo-Română ARTHIS.

 

(w670)

 

Europarlamentarul Maria Grapini l-a acompaniat pe naistul Voiculeț.

VIDEO:

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel