Marea Britanie: Risc de 'penurie' în domeniul alimentar în cazul unui Brexit fără acord

Un Brexit fără acord ar putea provoca 'penurii' şi 'grave perturbări' în domeniul alimentar în Marea Britanie, a avertizat miercuri o organizaţie reprezentând acest sector în Regatul Unit, potrivit France Presse.

'Nu am spus niciodată că ţara va muri de foame, nu este cazul. Dar vor exista penurii', a declarat la BBC Tim Rycroft, un responsabil al Food and Drink Federation, care reprezintă 7.000 de întreprinderi.

'Considerăm că vor exista perturbări grave care vor continua timp de săptămâni sau luni după plecarea noastră din UE. Este posibil ca ele să fie uşor atenuate de constituirea unor rezerve în cursul primelor săptămâni, dar cu alimente proaspete aceasta nu poate dura foarte mult timp', a subliniat el.

Probabilitatea unui Brexit abrupt şi fără acord a crescut puternic odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson. Noul şef al guvernului britanic a promis că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent dacă se va încheia sau nu un acord cu Bruxellesul.

În cazul unui 'no deal', UE a informat că va institui imediat controale vamale, inspecţii privind securitatea alimentară şi verificări ale standardelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit, ceea ce suscită temeri cu privire la dificultăţile care pot apărea în aprovizionarea cu alimente în Marea Britanie.

Tim Rycroft a apreciat de asemenea că 31 octombrie, data la care Brexitul ar urma să devină efectiv, este probabil cea mai 'rea dată' pentru sectorul alimentar. Odată cu apropierea Crăciunului, magazinele vor fi deja pline, iar întreprinderile ar putea întâmpina dificultăţi în a-şi constitui rezerve, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel