Marea Britanie. O săptămână de electricitate fără cărbune, o premieră după secolul al XIX-lea

Marea Britanie a produs electricitate fără să utilizeze deloc cărbune timp de o săptămână, realizând astfel o premieră după Revoluţia industrială, au anunţat miercuri reprezentanţii companiei care administrează reţeaua naţională de electricitate din această ţară, informează AFP. 

Compania ESO a anunţat miercuri, la ora locală 13:24, că Marea Britanie a încheiat o săptămână completă de producţie a electricităţii fără a folosi cărbune, ultima centrală care foloseşte acest combustibil fosil fiind deconectată de la reţea în urmă cu exact şapte zile. Este vorba despre o premieră după inaugurarea primei centrale electrice pe bază de cărbune în Regatul Unit în 1882, au precizat reprezentanţii ESO.

În urmă cu doi ani, compania a anunţat pentru prima dată că Marea Britanie a avut o zi completă fără utilizarea de cărbune pentru a produce electricitate. 'Tot mai multe energii regenerabile alimentează sistemul nostru, iar astfel de serii fără cărbune, precum aceasta, vor deveni o monedă curentă', a declarat directorul ESO, Fintan Slye.

'Până în 2025, vom putea să exploatăm toată reţeaua de electricitate a Marii Britanii fără cărbune' într-o manieră perenă', a adăugat el. În 2018, cărbunele, a cărui cotă de piaţă continuă să scadă, a reprezentat doar 6% din producţia de electricitate în Marea Britanie în 2018, potrivit statisticilor guvernamentale. O altă energie fosilă, gazul natural, a reprezentat 43,9% din producţia de electricitate. Energiile regenerabile (eoliană, solară, biomasa şi hidroelectricitatea) au reprezentat 27,5% din total, energia eoliană aflându-se în plin avânt, cu numeroase ferme instalate în regiunile costiere şi vântoase ale ţării. Adăugând energia nucleară la cele regenerabile, aproape jumătate (49,6%) din producţia de electricitate a ţării a putut fi realizată cu ajutorul tehnologiilor care produc puţine emisii de CO2.

Un reprezentant al Greenpeace UK, Doug Parr, s-a declarat bucuros de rezultatul anunţat de ESO: 'În urmă cu doar câţiva ani, ni se spunea că Regatul Unit nu poate să îşi păstreze lumina aprinsă fără cărbune. Acum, cărbunele dispare pentru binele climei noastre şi al calităţii aerului'. El a adăugat, totuşi, că autorităţile trebuie să facă mai mult pentru a înfrunta 'urgenţa climatică', evocând interzicerea progresivă a vehiculelor pe benzină şi cu motoare diesel, îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor, reducerea consumului de carne şi plantarea mai multor milioane de copaci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel