Mamele care nasc după 1 ianuarie vor sta acasă doar un an

mame
mame

Mamele care vor naşte după 1 ianuarie 2011 vor primi indemnizaţie numai un an de zile, Guvernul hotărând ca valoarea acesteia să rămână neschimbată. Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne, astfel, 600 lei, iar limita maximă 3.400 lei.

Dacă vor decide să îşi prelungească durata concediului maternal, viitoarele mămici vor putea sta acasă încă un an de zile, dar fără să primească nici un ban. Doar dacă se vor hotărî să se întoarcă la muncă, mămicile vor beneficia de o primă lunară de 500 lei, în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.

"Începând cu anul 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei - un an; valoarea indemnizaţiei - la fel ca şi acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; primă de reîntoarcere de 500 lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 lei pe lună", a anunţat, luni seara, premierul Emil Boc.

Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

"Pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copiii care vor veni acolo în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă sau la sfârşitul celor douăsprezece luni de concediu care vizează creşterea copilului", a mai spus Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel