Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Lumina Sfântă de Paște. Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea în drum spre casă

Lumină Sfântă
Lumină Sfântă

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

În noaptea de Înviere, de Paște 2019, oamenii merg la biserică să ia Lumina Sfântă. Există superstiția că dacă se stinge lumânarea până ajungi acasă este semn rău. Am discutat cu preotul Paul Iulius Negoiță despre acest subiect.

"Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă... ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat! Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată.

Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală. Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferui celuilalt”, a zis preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.

Așadar, dacă ni se stinge lumânarea de la Înviere în drum spre casă nu înseamnă nimic rău!

Lumina Sfântă, un miracol

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, transmite Patriarhia.

Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

VEZI ȘI: Lumina Sfântă de Paște 2019 - fosfor alb: mit sau realitate. Cel mai mare atac de Înviere

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

VEZI ȘI: Lumina Sfântă de Paște: Un preot spune ce să faci cu lumânarea de la Înviere

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

VEZI ȘI: ÎPS Ioan Selejan, mesaj despre Badea. Ce i-a transmis în emisiunea lui Gâdea


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel