Lucrări pe Bâstroe. Adina Vălean: Ar fi o încălcare a acordurilor internaționale. Ucraina riscă ce riscă oricine care încalcă astfel de acorduri

Comisarul european Adina Vălean a vorbit despre informațiile referitoare la dragarea canalului Bâstroe și a brațului Chilia de Ucraina.

Conform mai multor informații apărute în spațiul public, Ucraina s-a apucat să efectueze lucrări pe canalul Bâstroe și pe brațul Chilia al Dunării, pentru a crește adâncimea acestora și a facilita intrarea navelor cu pescaj mare. Dacă se dovedește a fi adevărat, acest lucru ar fi în disonanță cu tratatele internaționale, care interzic astfel de lucrări.

Adina Vălean, comisar european din partea României, a exprimat un punct de vedere privitor la această problemă:

„Eu, la Comisia Europeană, am primit doar o solicitare a Ucrainei de introducere a brațului Chilia în rețeaua de transport principal europeană. Acest lucru nu poate fi decis unilateral nici de către Ucraina, nici de către Comisia Europeană. Trebuie acordul României. România ne-a trimis un răspuns în care își afirmă obiecțiile“, a spus Adina Vălean.

CITEȘTE ȘI     -     Tensiuni România - Ucraina, din cauza canalului Bâstroe. Chirieac: Este o crimă împotriva mediului. Nu poți distruge Delta Dunării

Ce riscă Ucraina dacă s-au început lucrările pe Bâstroe și Chilia

Comisarul a făcut apel la colaborare între părți, mai ales datorită faptului că Ucraina este stat candidat la Uniunea Europeană:

„Orice lucrări trebuie făcute respectând acordurile internaționale. Acest lucru ar fi o încălcare a acordurilor internaționale, iar Ucraina riscă ce riscă oricine care încalcă astfel de acorduri. Trebuie văzut exact despre ce este vorba. Dacă domnul ministru al Transporturilor are această informație și dorește să formuleze oficial către Comisia Europeană, o poate face și putem avea o reacție oficială.

Ucraina este, totuși, într-un proces pe care și-l dorește cât mai accelerat, de integrare europeană. Dincolo de încălcarea unui acord, este vorba de construirea încrederii între părți și de un comportament de colaborare și înțelegere reciprocă între statele membre ale UE. Sunt absolut convinsă că dialogul, facilitat politic, de ce nu chiar de Comisia Europeană, poate să lămurească lucrurile“, a spus Adina Vălean la Antena 3 CNN, în emisiunea Cătălinei Porumbel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel