Lucian Boia, despre Unirea de la 1918

Lucian Boia
Lucian Boia

În cadrul celei de-a 24-a ediții a târgului Gaudeamus, Lucian Boia a prezentat volumul „În jurul Marii Uniri de la 1918". 

Volumul lui Boia a fost cel mai bine vândut de la standul Humanitas, din cadrul târgului de carte Gaudeamus.

Lucian Boia subliniază faptul că România s-a dovedit a fi o națiune foarte bine cimentată: „Ceea ce ar fi cu adevărat important de spus despre acest Centenar este faptul că România s-a dovedit a fi o națiune foarte bine cimentată. Trebuia făcută proba, până la urmă, iar proba s-a făcut printr-un secol de istorie. Să comparăm cu țările despre care s-a crezut, la 1918, că au același destin cu România. Vorbesc despre Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia. Adică s-au unificat și-au creat cel mai mare spațiu cu putință... Dar n-au rezistat. Este evident că dintre toate doar România a confirmat faptul că este o națiune (...) Românii n-au fost o națiune unitară în Evul Mediu, dar sunt astăzi, ceea ce este mult mai important. Dintre statele succesoare ale Monarhiei Habsburgice, România este națiunea cea mai bine unificată, care a rezistat în timp.", apreciază Boia pentru Evz.ro

Pe lângă limbă, Boia menționează că și religia a jucat un rol imporant în ecuația unificării: „Religia, care pe muntenegreni, bosniaci și sârbi i-a dezbinat, pe români i-a ajutat. Maghiarizarea n-a prea mers, pentru că românii erau fie ortodocși, fie greco-catolici, pe când maghiarii erau fie reformați, fie romano-catolici. Așadar, în Transilvania era deosebiri nu doar între limbi, ci și între confesiuni."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel