Limba maghiară, oficială în Ardeal? Robert Cazanciuc a sunat la UDMR: "Buna ziua, Zoli!"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc lămurește situația propunerii legislative prin care în zonele unde populația etnică atinge 20% din numărul total al locuitorilor, limba respectivă ar putea fi folosită în mod oficial în administrație. Proiectul a fost depus de UDMR și țintește zonele locuite de maghiarii din Transilvania. 

Robert Cazanciuc spune că a sunat un parlamentar UDMR pentru a se lămuri după ce a încercat inițial să se documenteze. 

"Mult zgomot pentru nimic
#DeputațiiRespingLegeaUDMR

Am primit, începând de ieri, numeroase întrebări despre o inițiativă UDMR, care a trecut recent în mod tacit de Senat, și prin care autoritățile locale ar fi obligate, mai nou, să folosească limba unei minorități în localitățile în care aceasta ar avea 20% din populație.
Caut repede printre știri pentru a încerca să înțeleg despre ce inițiativă este vorba. Niciuna însă nu făcea referire la vreun proiect anume, așa că sun un expert în materia drepturilor pentru minorități, să îl întreb ce știe despre această nouă obligație în sarcina autorităților locale.
Omul, bine informat, după câteva clipe de ezitare,în care părea să se întrebe cum de nu știe el de o asemenea nouă dispoziție, îmi răspunde ferm că așa ceva nu există.
Expert, expert, dar, dacă a scris presa, înseamnă că trebuie să fie ceva, pe undeva, așa că sun din nou, de data aceasta la sursa dezbaterii: UDMR.
- Bună ziua!
- Ziua bună, îmi răspunde un maghiar într-o fermă limbă română, cu un dulce accent ardelenesc încât gândul îmi fuge imediat la bunicii din Bistrița.
- Tu, Zoli, ce năzbâtii ați mai făcut voi de nu vreți să ne lăsați să ne bucurăm de grătarul nostru de 1 Mai? Ce aveți cu tradițiile noastre?!
- Auzi, am câțiva mici românești pe grătar, așa că îți zic amu cum stă treaba: Când ai umblat la ai tăi prin Ardeal, ai văzut la intrarea în localități indicatoare cu denumirea în românește, ungurește și nemțește?
- Văzut, dară, cum să nu văd!?
- Noo, despre asta-i vorba, iar treaba-i posibilă încă din 2001 de când Legea administrației publice locale dă voie la folosirea limbii minorităților în localitățile unde îs cel puțin 20% minoritari.
Lămurit?!
- Lămurit, ce să mai zic!
- Noo, servus!
- Servus, măi Zoli!
Noo, dacă aș fi găsit vreun articol din care să reiasă că este vorba despre inițiativa UDMR prin care se propune un text pentru Codul Administrativ, identic cu cel în vigoare, nu l-aș mai fi deranjat pe Zoli.
Ca să nu rămână omul supărat pe mine, îi dau o veste bună: săptămâna viitoare, Camera Deputaților va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare și, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge inițiativa!" a povestit Robert Cazanciuc.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel