Lidera unioniştilor nord-irlandezi crede că UE şi Londra pot depăşi divergenţele privind frontiera irlandeză

Lidera Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), Arlene Foster, şi-a exprimat miercuri convingerea că Londra şi Uniunea Europeană pot ajunge la un acord asupra subiectului controversat privind frontiera irlandeză după Brexit, informează Reuters.

DUP susţine guvernul britanic în parlamentul de la Londra, având zece membri în Camera Comunelor. 

''Există căi de a soluţiona această chestiune dacă ambele părţi dau dovadă de voinţă'', a spus Foster, după o întâlnire avută la Belfast cu noul premier britanic Boris Johnson.

''Aşadar, sper că Dublinul îşi va modera retorica şi va da dovadă de disponibilitate pentru dialog cu premierul nostru'', a adăugat lidera unioniştilor nord-irlandezi.

Un dezacord între Londra şi Dublin privitor la viitorul frontierei irlandeze a devenit cel mai controversat subiect în negocierile cu Uniunea Europeană asupra acordului de retragere a Regatului Unit. 

Boris Johnson a promis marţi că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie ''cu orice preţ'', dar a subliniat că aşa-numita ''plasă de siguranţă'' irlandeză trebuie să fie eliminată din orice acord de retragere.

''Plasa de siguranţă'' este clauza din acord care este menită să joace rolul unei poliţe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda - ţară membră a UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord.

La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. 

Peste 3.600 de persoane au murit în Irlanda de Nord în trei decenii de violenţe între naţionaliştii irlandezi ce susţineau reunirea cu Irlanda, pe de o parte, şi forţele de securitate britanice şi unioniştii pro-britanici, pe de altă parte.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22