Legi justiție, Departament de Stat. Șerban Nicolae, mesaj pentru Iohannis după comunicatul Departamentului de Stat

Preşedintele României ar trebui să transmită urgent instrucţiuni ambasadorului României la Washington, pentru a trimite un protest ferm pe marginea comunicatului din partea SUA pe legile justiţiei, iar Parlamentul nu trebuie să trimită scrisori oficiale în acest sens, a declarat, marţi, liderul grupului senatorilor PSD, Şerban Nicolae. 

"Cred că preşedintele României ar trebui să transmită urgent instrucţiuni ambasadorului României la Washington, să transmită un protest ferm în această chestiune, să solicite clarificări în ce condiţii a apărut un astfel de comunicat, cine şi-l asumă din partea guvernului Statelor Unite, pentru că el este absolut inutil ca utilitate pentru Statele Unite, dar este ofensator pentru România. (...) Sigur că bine ar fi ca purtătorul de cuvânt al MAE, la nivelul la care s-a transmis comunicatul, să transmită un punct de vedere similar. Dar preşedintele statului ar putea să dea instrucţiuni ambasadorului nostru la Washington", a spus Nicolae la Parlament. 

Potrivit acestuia, "nu Hans Klemm este personajul principal în această chestiune, ci acest comunicat extrem de bizar, care încalcă toate uzanţele specifice relaţiilor internaţionale între două state, cu atât mai mult între două state partenere, aşa cum sunt România şi SUA". 

[citeste si]

"El (n.r. comunicatul SUA) este perfect inutil ca demers, nu are niciun fel de beneficiu, de utilitate de interes public. Este ilogic sub aspectul construcţiei - vorbeşte la un moment dat de propuneri pe care le discută Parlamentul, dar care au fost făcute de ministrul Justiţiei şi care (...) nu ştiu ce alte pericole ar putea să reprezinte, iar în ceea ce priveşte România este profund ofensator. Faptul că Departamentul de stat sau oricine altcineva îşi permite să ceară imperativ Parlamentului României ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil. Parlamentul este expresia voinţei suverane a poporului român şi atunci nu poţi cere imperativ nimic din afara ţării poporului român sau organului său reprezentativ suprem. (...) Nu cred că, în urma unui asemenea comunicat, există vreun cetăţean român întreg la cap care să spună: "Până acum nu-i simpatizam pe americani dar, dintr-o dată, văzând un astfel de comunicat, am devenit filoamerican". Nu cred că astfel de atitudini sunt de genul celor promovate în ultimii ani de acest funcţionar cel puţin bizar care este Hans Klemm ar aduce vreun beneficiu relaţiilor româno-americane, dimpotrivă, văd o exacerbare a unor sentimente antiamericane, o exacerbare a unor antipatii faţă de SUA şi nu găsesc că este un lucru normal", a susţinut Şerban Nicolae, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel