Legea pensiilor. Soţul supravieţuitor, ajutor de 25 %

Mihai Ciobanu / 09 aug 2018 / 21:50 Salveaza PDF Comentarii
Organizaţiile de pensionari: Funcţionarea Pilonului II este cel puţin bizară
Descriere foto: Organizaţiile de pensionari: Funcţionarea Pilonului II este cel puţin bizară

Soţul supravieţuitor poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat.

Soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii. 

"Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie", se arată într-un comunicat al ministerului. 

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, durata căsătoriei trebuie să fie de minimum 10 ani, iar soţul supravieţuitor să nu se fi recăsătorit. Alte condiţii pentru cel care primeşte acest ajutor este să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut. Se va menţine şi opţiunea actuală de a lua 50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24