La Roşieşti (Vaslui) jumătate din subvenţiile UE pentru păşunile comunale au dispărut în neant

Constantin Postolache primar_Rosiesti
Constantin Postolache primar_Rosiesti

Consilierii locali Roşieşti, judeţul Vaslui au ajuns să se cearte între ei pe subvenţiile acordate de Uniunea Europeană pentru păşunile comunale. Banii europeni au ajuns la Roşieşti prin intermediul unei asociaţii a crescătorilor de animale înfiinţată de autorităţi tocmai pentru a nu se pierde subvenţiile. În contul asociaţiei, care este condusă de viceprimar şi de doi consilieri, au intrat peste 3,6 miliarde de lei vechi, informează Obiectiv de Vaslui.

autor: Adrian Stroescu

Constantin Postolache primar_RosiestiO mare parte dintre asociaţiile crescătorilor de animale din judeţul Vaslui au fost înfiinţate special de autorităţile locale pentru a încasa subvenţiile de la Uniunea Europeană (UE). “Pentru a nu se pierde banii”, susţineau la unison primarii, prin 2008. Până la urmă, însă, prin diverse manevre, fondurile europene tot s-au pierdut.

La Roşieşti, Asociaţia Crescătorilor de Animale se numeşte “Olimpia”. A fost înfiinţată de trei consilieri locali aleşi pe sprânceană de primar şi viceprimar, fără să afle ceilalţi membri ai Consiliului Local (CL). Primăria a arendat Asociaţiei cele 770 de hectare de păşune ale comunei, urmând ca aceasta să vireze subvenţiile în contul instituţiei, întrucât arenda stabilită prin contract reprezenta exact subvenţia acordată de UE. De când a fost înfiinţată, “Olimpia” a încasat 3,61 miliarde de lei vechi, însă a virat în contul primăriei doar puţin peste două miliarde de lei vechi (510 de milioane pe 15 iulie 2009, 530 de milioane pe 17 iulie 2009, aproape 500 de milioane pe 17 iunie 2010 şi circa 460 de milioane în 2011). Diferenţa de 1,6 miliarde de lei a dispărut în neant.

“Au luat bani de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, dar n-au justificat câţi au luat şi cum s-au cheltuit. Primarul a schimbat membrii Asociaţiei cu nişte membri de partid de ai noştri, că şi eu am fost în acelaşi partid cu el, ca să cheltuiască banii cum vrea el. S-a «murdărit»”, ne-a declarat Pandelea Popa, consilier local PSD la Roşieşti.

“Gaura” de 1,6 miliarde de lei a fost descoperită în acest an de Curtea de Conturi Vaslui.

“Când am văzut că lucrurile se complică aşa, l-am pus în temă pe consilierul Dorel Moraru. I-am spus: Uitaţi Curtea de Conturi. A găsit nereguli, dar nu i-a imputat primarului suma. I-a zis că, dacă îi aprobăm noi, consilierii, banii ăştia, luaţi din buzunarul ăsta şi puşi încoace, cei da la Curtea de Conturi nu mai au treabă. Apoi a venit, cu două şedinţe în urmă, cu un proiect, să-l aprobăm noi, dar primarul nu a participat la şedinţă, să nu fie întrebat. Eu m-am ridicat, chiar dacă sunt din PSD, în partid cu dânsul, şi am spus: Staţi, domnule, să lămurim lucrurile. Cum să aprobăm noi azi banii cheltuiţi anul trecut? Din cauză că am stârnit focarul, niciun consilier nu a vrut să mai aprobe. Consilierul Dorel Moraru, fiind secretar, a spus să aşteptăm şedinţa următoare, să vină primarul să ne explice ce a făcut cu banii. În şedinţa următoare, din septembrie 2011, acest punct nu a mai apărut pe ordinea de zi”, a mai spus Popa.

“Lucrările au fost făcute din pix”

Că oficialii de la Curtea de Conturi Vaslui nu au luat măsuri o confirmă chiar Constantin Postolache, primarul comunei Roşieşti: “La început, nu se dădeau banii prin primării pentru imaş şi a trebuit să facem o asociaţie. La timpul acela, în pripă, s-a format Asociaţia «Olimpia». Eu, primăria, am încheiat contract de arendă cu Asociaţia. Le-am dat pământul şi am pus o sumă mare, să se îmbogăţească primăria. Asociaţia a virat o parte din bani, iar de 1,6 miliarde a efectuat lucrări pe imaş. Ce rost mai avea să vireze Asociaţia către primărie 1,6 miliarde? I-am spus lui Mihai Aftene, preşedintele asociaţiei (al cărui fiu este finul viceprimarului Eugen Tăbăcaru - n.r): Măi, omule, mie trebuie să-mi faci lucrările astea. A venit cu deratizarea imaşului, el s-a dus, el a pus oamenii. A venit cu îngrăşăminte, nu-i ajungeau banii, i-a mai dat firma copilului meu (Post Prestcom SRL Idriceni - n.r), contracost, azotat, de a împrăştiat pe îngrăşăminte. Ei au făcut toată toată cheltuiala, mie nu mi-au mai virat niciun ban. Curtea de Conturi m-a întrebat de ce n-am încasat noi banii de la Asociaţie şi de ce a făcut Asociaţia lucrările. Am zis din neştiinţă că, dacă era, încasam noi, primăria şi făceam noi toate lucrările respective de pe imaş. Cei care au venit în control au spus: «Nu, domnule, luaţi acuma şi faceţi factură de la asociaţie către primărie ca să se stingă debitul, iar dumneavoastră faceţi proces-verbal de compensare pentru întreaga sumă de 1,6 miliarde»”.

Dan Nica, unul dintre consilieri, susţine că nu s-au executat lucrări pe imaş de 1,6 miliarde şi că facturile sunt fictive: “Au văzut că banii pe asociaţie sunt mai uşor de «cheltuit» decât pe primărie. Lucrările au fost făcute din pix. Mai mult, sunt lucrări de întreţinere pe care trebuie să le facă un crescător de animale dacă vrea să aibă păşune. Nu le poţi pune în contul chiriei. E ca şi cum ai lua pământ în arendă de la oameni şi le spui că nu le poţi da arenda fiindcă ai dat cu ierbicid. În plus, pentru asemenea lucrări îţi trebuie timp. Nimeni nu a văzut niciodată vreo maşină de ierbicidat pe păşuni. Curtea de Conturi a cerut să se facă în 2011 nişte facturi pentru 2009, iar compensarea s-a făcut după controlul Curţii de Conturi şi fără aprobarea CL Roşieşti. E o hârtie scrisă de mână între membrii asociaţiei, care sunt şi membri CL, şi primar”.

Pentru că a îndrăznit să întrebe în şedinţă unde sunt banii europeni, Pandelea Popa, consilier PSD, a fost dat afară şi din partid şi din CL. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că viceprimarul comunei, Eugen Tăbăcaru, este şi preşedintele organizaţiei locale PSD. El a convocat membrii organizaţiei, care au votat în unanimitate excluderea lui Popa. Pe 31 octombrie 2011, un alt membru PSD i-a luat locul în CL.

Pentru a nu a mai avea bătăi de cap cu burduşirea buzunarelor şi pentru a nu mai fi nevoiţi să dea explicaţii în legătură cu subvenţiile de la UE, recent, cei implicaţi au dat-o la pace cu imaşul comunal. Partea leului (peste 80 de hectare) a fost concesionată pe 25 de ani de viceprimarul Eugen Tăbăcaru, care va plăti o sumă modică la primărie (cinci euro pe an). La calcule îl ajută contabila primăriei, care, deloc întâmplător, îi este soţie. La Asociaţie au rămas doar 400 de hectare.

Citeşte şi:

Primăria Bacău este acuzată de Prefectură că şantajează clienţii casnici ai CET-ului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel