Klaus Iohannis și-a anunțat prezența în portul militar Constanța cu ocazia Zilei Marinei

Administrația Prezidențială a anunțat pe site-ul instituției că președintele României Klaus Iohannis va participa la evenimentele dedicate Zilei Marinei care vor avea loc pe data de 15 august 2022.

Pe site-ul Administrației Prezidențiale, la Agenda Președintelui, Palatul Cotroceni confirmă că pe data de 15 august 2022 președintele Klaus Iohannis va participa la „la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române”, în Portul Militar Constanța, unde va susține și o alocuțiune.

Evenimentul va începe de la ora 10:00.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucişătorului "Elisabeta", Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

Activități care vor avea loc la Constanța pe 15 august 2022, cu ocazia Zilei Marinei

La Constanţa, programul activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va debuta cu o expoziţie de fotografie semnată de Redacţia Mass-Media a Forţelor Navale, care prezintă aspecte din timpul activităţilor de instrucţie şi misiunilor executate de marinarii militari, care va putea fi vizitată în perioada 8-15 august, în hipermarket-urile Auchan. Formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", vor susţine mai multe concerte în Constanţa. Astfel, joi, 11 august, între orele 18,00-19,00, este programat un concert itinerant, în staţiunea Mamaia, pe traseul cuprins între Piaţeta Perla şi Piaţeta Cazino Mamaia, sâmbătă, 13 august, între orele 12,00-13,00 concertul va avea loc în portul militar, unde se desfăşoară Ziua Porţilor Deschise, iar duminică, 14 august, între orele 20,00-21,30, concertul este programat pe faleza Cazinoului, în zona grupului statuar "Pescarii". Sâmbătă, 13 august, în portul militar Constanţa, publicul este invitat, între orele 09,00-17,00, la Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziţii de tehnică şi armament, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA - World of Warships / War Gaming Europe. Muzeul Naţional al Marinei Române va putea fi vizitat, gratuit, sâmbătă, 13 august, şi luni, 15 august, între orele 09,00-16,00.

"Marinarii militari vor desfăşura duminică, 14 august, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanţa, o ceremonie militară şi religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care îşi dorm somnul de veci în adâncurile mărilor şi oceanelor, iar de la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenţi în Portul Tomis, cu o expoziţie de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi cu un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA - World of Warships / War Gaming Europe", se mai arată în comunicatul Forţelor Navale Române.

Luni, 15 august, manifestările de la Constanţa vor începe la ora 10,00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în portul militar şi în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios şi va fi urmată de alocuţiunile persoanelor oficiale şi de vizitarea navei-şcoală "Mircea", recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. În Portul Tomis, activităţile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10,00-13,00 şi 17,00-20,00 şi vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, un spaţiu special amenajat pentru jocuri virtuale, amenajat de EMEA - World of Warships / War Gaming Europe, în care pasionaţii de gaming vor putea participa la bătălii navale virtuale şi multe surprize.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 10,55, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Prezenţa Zeului Neptun şi a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universităţii "Ovidius" din Constanţa. Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, între orele 11,00-12,00, până la Midia şi retur, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice, în jurul orei 12,45, după care Zeul Neptun se va retrage şi va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanţa.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenţi în Portul Tomis, între orele 17,00-20,00, după care publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu", care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar "Pescarii", între orele 20,00-20,30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torţe va avea loc între orele 20,30-22,00 şi se va desfăşura pe itinerariul Cazino - Bulevardul Regina Elisabeta - Farul Genovez - Comandamentul Flotei - Piaţa "Ovidiu".

Concertul intitulat "Ave Maria", susţinut de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, şi este programat între orele 21,00-22,00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu. Spectacolul de artificii lansate de pe mare va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanţa şi va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel