Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 8 decembrie 2021, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii în scurt timp a Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

Preşedintele României a adresat felicitări Preşedinţiei slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, de asemenea, succes viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului.

În cadrul reuniunii, au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, preţurile la energie, situaţia tensionată de la graniţa Uniunii Europene. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat priorităţile şi aşteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021.

Referitor la pandemia de COVID-19, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene, precum şi pentru eforturile făcute de Preşedinţia slovenă a Consiliului UE, în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la cele mai recente evoluţii marcate de apariţia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, subliniind, în acest context, importanţa menţinerii unităţii statelor membre, a coordonării strânse şi a dialogului constant între ţările UE, astfel încât să nu fie afectată libera circulaţie sau Piaţa Internă a Uniunii.

Preşedintele României a evidenţiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la beneficiile vaccinării şi prin combaterea dezinformării.

În ceea ce priveşte subiectul creşterii preţurilor la energie, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că acesta rămâne unul de actualitate şi va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European. Situaţia este preocupantă, iar consecinţele socio-economice sunt evidente şi afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar şi competitivitatea la nivel naţional şi la nivelul Uniunii. În acest sens, Preşedintele României a reamintit că este nevoie de soluţii pe termen scurt şi mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie şi care să diminueze efectul creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul energiei nucleare şi al gazului natural, ambele importante pentru ţara noastră, ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă. În context, Preşedintele României a evocat angajamentul şi implicarea ţării noastre în efortul comun privind schimbările climatice, prin utilizarea instrumentelor şi resurselor financiare avute la dispoziţie.

Abordând situaţia de la graniţa Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migraţiei, situaţie care afectează mai multe state membre UE. Totodată, Preşedintele României a reiterat solidaritatea deplină a ţării noastre cu statele membre afectate direct şi a evidenţiat importanţa unui răspuns unitar la aceste ameninţări.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă şi că trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situaţiei, dar şi pentru consolidarea apărării colective în cadrul NATO.

Cu referire la Summitul Parteneriatului Estic de săptămâna viitoare, Preşedintele României a evidenţiat că este necesar să fie agreată o viziune strategică pe termen lung, care să fie axată pe solidaritate în faţa provocărilor comune, pe proiecte concrete şi pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor în acele state partenere angajate deplin în integrarea europeană. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel