Kazahstanul speră să strângă 3-5 miliarde de dolari de pe urma vânzării unei participaţii din KazMunayGas

Fondul suveran de investiţii Samruk-Kazyna şi-a propus pentru anul viitor să strângă între trei şi cinci miliarde de dolari din vânzarea unui pachet de până la 25% din acţiunile grupului petrolier KazMunayGas, acţionarul majoritar la KMG International, a declarat vineri directorul fondului, Almasadam Satkaliyev, transmite Reuters. 

Până acum autorităţile kazahe nu au oferit nicio valoare pentru oferta publică iniţială pe care o au în vedere la KazMunayGas, cel mai important activ ce va fi scos la vânzare în cadrul programului de privatizare. Planurile pentru o ofertă publică iniţială a KazMunayGas au fost amânate până dincolo de 2019, din cauza interesului redus al investitorilor pentru operaţiuni de tip IPO. Almasadam Satkaliyev a declarat vineri presei că fondul suveran de investiţii Samruk-Kazyna va lista pe bursă active mai mici, precum compania aeriană Air Astana, înainte de a cota compania de petrol şi gaze KazMunayGas. Satkaliyev a mai spus că Samruk-Kazyna intenţionează să vândă un pachet de 10% din acţiunile Kazakhtelecom, reducându-şi astfel participaţia până la aproximativ 41%, la bursa de valori de la Astana în lunile iulie sau noiembrie.

În prezent, grupul de telecomunicaţii are o capitalizare de piaţă de aproximativ 740 milioane de dolari. De asemenea, Satkaliyev a spus că Samruk-Kazyna ar putea vinde un pachet suplimentar de 10% din acţiunile Kazatomptom, cel mai mare producător mondial de uraniu, companie care a fost cotată la bursele din Londra şi Astana în luna noiembrie a anului trecut prin vânzarea unui pachet de 15%, adăugând că momentul în care vor fi vândute noi pachete de acţiuni va fi determinat de condiţiile de pe piaţă.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International. KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel