Justiția a revocat condamnarea la închisoare pe viață a președintelui

Mohamed Morsi
Mohamed Morsi

Curtea de Casație a Egiptului a revocat marți sentința de condamnare pe viață a președintelui destituit Mohamed Morsi, provenit din Frăția Musulmană. Justiția egipteană a ordonat rejudecarea cazului în legătură cu acuzații de spionaj în favoarea grupării palestiniene Hamas.

Instanța a revocat săptămâna trecută condamnarea la moarte pronunțată contra lui Morsi într-un caz separat, ceea ce înseamnă că el nu mai riscă execuția, scrie Agerpres.

Ales democratic după revolta din 2011, Morsi a fost răsturnat la mijlocul anului 2013 de Abdel Fattah al-Sisi după proteste în masă contra conducerii sale și imediat arestat.

El rămâne în închisoare pentru o condamnare separată, pentru spionaj.

Morsi a fost unul din cei 22 de înalți oficiali și susținători ai Frăției Musulmane condamnați anul trecut pentru spionaj în favoarea grupării islamiste Hamas cu care Frăția are legături.

Hotărârea de marți a Curții de Casație revocă toate condamnările în acest caz, inclusiv condamnarea la închisoare pe viață a lui Mohamed Badie, Ghidul General al Frăției Musulmane, și a altor 15.

După înlăturarea lui Morsi și câștigarea alegerilor prezidențiale anul următor, al-Sisi, un fost general, a zdrobit disidența. Forțele de securitate au ucis sute de susținători ai lui Morsi într-o singură zi în 2013, într-unul dintre cele mai sângeroase incidente din istoria modernă a țării.

Mii de susținători ai Frăției Musulmane au fost de atunci arestați și sute au fost condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare în procese în masă condamnate de grupurile pentru drepturile omului ca motivate politic.

Guvernul egiptean afirmă că nu intervine în activitatea sistemului judiciar.

Guvernul consideră Frăția, cea mai veche mișcare islamistă în Egipt, drept o grupare teroristă. Frăția declară că este angajată în activism pașnic.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel