Joe Biden, mesaj pentru Vladimir Putin în discursul despre Starea Națiunii:  "S-a înşelat. Suntem pregătiți"

Președintele SUA, Joe biden, s-a adresat, marți seara,  poporului american cu ocazia adresării despre Starea Naţiunii. Prima parte a discursului a fost dedicată Ucrainei și luptei împotriva Rusiei. Biden le-a transmis un nou mesaj de avertisment lui Vladimir Putin și celor care-i sunt alături.

 

- Putin a crezut că poate intra în Ucraina și că lumea se va răsturna. Dar i-a întâlnit pe ucraineni. Le spun acum oligarhilor: Gata! Vorbesc serios!

- Le vom confisca iahturile, apartamentele lor de lux, avioanele private. Ca urmare a sancţiunilor, va fi deschisă o procedură de faliment împotriva principalei filiale europene a celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, a anunţat autoritatea de reglementare bancară a UE.

- Între timp, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organism judiciar al ONU, a anunţat audieri pe 7 şi 8 martie, după ce guvernul ucrainean a acuzat Moscova că plănuieşte un genocid.

- Când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, declanșează mai mult haos. Merg mai departe. Iar costurile și amenințările pentru America și pentru lumea întreagă cresc. De aceea a fost creată Alianța Nord-Atlantică – să asigure pacea și stabilitatea în Europa după Al Doilea Război Mondial. Statele Unite sunt membru alături de alte 29 de națiuni. Contează. Diplomația americană contează.

- Războiul lui Putin a fost premeditat și neprovocat. A respins eforturile repetate și diplomația. A crezut că Vestul și NATO nu vor răspunde. Și a crezut că ne poate diviza aici, acasă. A crezut că va diviza și Europa. Putin a greșit. Noi eram uniți, pregătiți și am rămas uniți.

- SUA și aliații noștri vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu forța deplină a puterii noastre colective. Ucrainenii ripostează cu curaj pur. Putin poate câștiga pe câmpul de luptă, dar va trebui să continue să plătească un preț mare pe termen lung."

Joe  Biden a reiterat marți că SUA nu vor desfășura trupe în Ucraina în urma invaziei Rusiei, spunând membrilor Congresului reuniți pentru discursul său: „Să fiu clar – forțele noastre nu sunt angajate și nu se vor angaja în conflictul cu forțele ruse în Ucraina.

- Trupele americane au fost dislocate în Europa nu pentru a lupta în Ucraina, „ci pentru a-și apăra aliații NATO în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest”.

- În acest scop, am mobilizat forțele terestre americane, escadrile aeriene, dislocarea de nave pentru a proteja țările NATO, inclusiv Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia. Trimitem arme prin România, Polonia, prin alte țări, a adăugat Biden.

Președintele Biden a laudat-o pe ambasadoarea ucraineană în SUA, Oksana Markarova, pentru curajul ei: „Este strălucitoare, este puternică, este hotărâtă... Da. Noi, Statele Unite ale Americii, suntem alături de poporul ucrainean”. Markarova și-a pus mâna peste inimă și a ținut un steag ucrainean. Prima doamnă s-a aplecat să o îmbrățișeze pe Markarova în timp ce camera se ridică în picioare și aplauda.

Spațiul aerian al SUA, închis pentru toate zborurile ruseşti

Anunţ că ne vom alătura aliaţilor noştri închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale, a declarat Biden în discursul său despre Starea Uniunii. Ordinele Administraţiei Federale a Aviaţiei din cadrul Departamentului american al Transporturilor vor intra în vigoare până la sfârşitul zilei de miercuri şi vor suspenda operaţiunile tuturor aeronavelor deţinute, certificate, operate, înregistrate, închiriate sau controlate de, pentru sau în beneficiul unei persoane care este cetăţean rus.

Aceasta include zborurile de pasageri şi de marfă, precum şi zborurile regulate şi cele charter, închizând efectiv spaţiul aerian al SUA pentru toţi transportatorii aerieni comerciali ruşi şi alte aeronave civile ruseşti, a precizat Departamentul Transporturilor. Marţi seara târziu, United Airlines a anunţat că a suspendat temporar zborurile deasupra spaţiului aerian rusesc, alăturându-se altor mari transportatori americani care au luat această măsură după ce, săptămâna trecută, trupele ruseşti au pătruns în Ucraina.

United continuase să survoleze spaţiul aerian rusesc pentru a opera unele zboruri spre şi dinspre India în ultimele zile. Delta Air Lines, American Airlines şi United Parcel Service au confirmat săptămâna aceasta că au oprit zborurile deasupra Rusiei. În ultimele zile, zborurile ruseşti au fost efectiv interzise în cea mai mare parte a destinaţiilor din SUA din cauza interdicţiilor de utilizare a spaţiului aerian canadian şi european.

Unele guverne străine s-au întrebat în privat de ce Statele Unite nu au acţionat mai repede pentru a interzice avioanele ruseşti, la fel ca şi unii parlamentari americani. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Ucraina a comis un 'genocid' în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fără a prezenta dovezi, şi a declarat că invazia, numită 'operaţiune specială' de către oficialii ruşi, a fost, prin urmare, justificată pentru a pune capăt acestui genocid, precizează  Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel