Jocurile Olimpice de iarnă din 2026 vor avea loc la Milano

Oraşele italiene Milano/Cortina d'Ampezzo vor găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, a decis luni Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), ce a programat cea de-a 134-a sa sesiune la Lausanne, informează AFP.

Candidatura italiană, care prevede mai ales o ceremonie de deschidere la Milano şi probe de schi alpin la Bormio pentru bărbaţi şi Cortina d'Ampezzo pentru femei, a fost preferată candidaturii suedeze, Stockholm/Are. Această ediţie a JO de iarnă se va defăşura între 6 şi 22 februarie 2026.

Candidatura italiană, care era considerată favorită şi a fost apărată luni la Lausanne de premierul Giuseppe Conte, a obţinut 47 de voturi, faţă de 34 pentru Stockholm, unul dintre cei 82 de membri cu drept de vot ai CIO abţinându-se. 'Italia, Italia', au strigat în cor membrii delegaţiei italiene când preşedintele CIO, Thomas Bach, a anunţat gazda JO 2026. Giovanni Malago, preşedintele Comitetului olimpic italian (CONI), devenit de curând membru al CIO, va deveni preşedintele Comitetului de organizare.

După eşecul candidaturii Romei pentru JO 2024, Giovanni Malago a reuşit de această dată să stabilească un consens între lumea politică şi cea economică. Dosarul italian asociază cele mai bogate regiuni ale ţării, Lombardia (Milano) şi Veneto (Cortina). În plus, el se bazează pe situri emblematice, obişnuite cu marile competiţii internaţionale, precum Cortina, gazda JO 1956, Bormio sau Anterselva. Italie, ce are trei membri CIO, a putut conta pe influenţa lui Ivo Ferriani, preşedintele Federaţiei internaţionale de bob. Olimpiada de iarnă va reveni în Europa după ediţiile din 2018 (PyeongChang/Coreea de Sud) şi 2022 (Beijing/China) găzduite în Asia. Ultima ediţie europeană a fost cea din 2014, de la Soci. Din lipsa susţinerii populare şi a costurilor, au renunţat rând pe rând Calgary (Canada), Graz (Austria), Sapporo (Japonia) şi Sion (Elveţia), în timp ce CIO a blocat candidatura staţiunii turce Erzurum în octombrie 2018. Italia a mai găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1956 la Cortina d'Ampezzo şi în 2006 la Torino.

Deşi are o tradiţie enormă în schiul alpin şi nordic, cu numeroşi campioni olimpici, Suedia nu a găzduit niciodată Jocurile Olimpice de iarnă, ci doar o ediţie de vară în 1912. Românul Octavian Morariu este şeful Comisiei de Evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic pentru JO 2026. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel