Jens Stoltenberg: Putin a folosit "o retorică periculoasă şi nesăbuită". Ce preconizează secretarul general al NATO

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a blamat afirmațiile făcute de liderul de la Kremlin și a oferit asigurări în privința strategiei Alianței. 

Mobilizarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a mii de militari suplimentari pentru războiul din Ucraina va escalada conflictul, iar ameninţarea sa de a folosi arme nucleare a reprezentat "o retorică periculoasă şi nesăbuită", a declarat miercuri secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg i-a spus redactorului şef al Reuters, Alessandra Galloni, într-un interviu, că prima mobilizare din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial nu a fost o surpriză, dar că va escalada conflictul început o dată cu invazia rusă din 24 februarie, scrie Rador.

Stoltenberg a spus că deciziile dlui Putin au demonstrat "că războiul nu decurge conform planurilor sale", că trupele ruseşti au fost slab echipate şi că nu aveau o structură adecvată de comandă şi control, adăugând că este clar că preşedintele rus a făcut "o mare greşeală de calcul". Vladimir Putin a chemat 300.000 de rezervişti pentru a lupta în Ucraina şi a susţinut un plan de anexare a unor părţi ale ţării, sugerând totodată Occidentului că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

"Ne vom asigura că nu există nicio înţelegere greşită la Moscova cu privire la modul exact în care vom reacţiona. Bineînţeles, depinde de ce fel de situaţie sau de ce fel sau de arme vor folosi. Cel mai important lucru este să prevenim acest lucru şi de asta am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia cu privire la consecinţele fără precedent", a spus Jens Stoltenberg, referindu-se la orice utilizare a armelor nucleare ruseşti.

NATO nu va adopta aceeași retorică a armelor nucleare

Într-un discurs anterior către poporul rus, Vladimir Putin a spus: "Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul - aceasta nu este o cacealma". Rusia deţine "o mulţime de arme pentru a riposta", a adăugat preşedintele Putin.

Jens Stoltenberg a spus că NATO "nu se va angaja în acelaşi tip de retorică nucleară nesăbuită şi periculoasă ca preşedintele Putin", deoarece alianţa de apărare formată din 30 de naţiuni nu caută o confruntare cu Rusia, încercând pur şi simplu să protejeze Ucraina şi să prevină escaladarea conflictului.

"Discursul este o escaladare, dar nici nu este o surpriză", a spus el despre remarcile dlui Putin. "De aceea, am fost pregătiţi. Vom rămâne calmi şi vom continua să oferim sprijin Ucrainei. Discursul preşedintelui Putin demonstrează că războiul nu merge conform planurilor sale. El a făcut o mare greşeală de calcul".

Discursul lui Vladimir Putin a urmat unor pierderi tot mai mari şi eşecuri pe câmpul de luptă suferite de forţele ruse, care au fost alungate din zonele pe care le-au capturat în nord-estul Ucrainei în urma unei contraofensive ucrainene şi sunt blocate în sud.

"Este greu să întrevedem o soluţie pe termen scurt, atâta timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o naţiune suverană, independentă", a spus Jens Stoltenberg. "Aşa că mă tem că singura modalitate de a pune capăt acestui război este să dovedim că preşedintele Putin nu va câştiga pe câmpul de luptă. Când îşi va da seama de asta, trebuie să se aşeze la masa tratativelor şi să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina".

Stoltenberg a spus că membrii Alianţei au oferit un sprijin fără precedent Ucrainei, iar aliaţii NATO au nevoie acum să-şi completeze stocurile de arme şi muniţii. Întrucât NATO era pregătită pentru "o perioadă lungă" de confruntare cu Vladimir Putin, acum este într-un dialog strâns cu industria de apărare pentru a-şi reconstrui stocurile de materiale. Jens Stoltenberg a spus că China se numără printre provocările de securitate cărora NATO trebuie să le facă faţă, dar că nu vede China ca pe un adversar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel