Istoric: Regele Mihai, alungat de PDSR, grup fanatic antimonarhist

Istoricul Andrei Muraru amintește de episodul din 1994, când Regele Mihai a încercat pentru a doua oară să revină în România, dar a fost alungat de pe aeroportul Otopeni. 

"O amintire din 1994, la împlinirea jubileului de 50 de ani de la actul de la 23 august. La invitația opoziției și a societății civile, Regele Mihai a încercat să vină în România în octombrie 1994 pentru a participa la un simpozion științific, dar a fost blocat de autorități pe aeroportul Otopeni și a fost obligat să se întoarcă în Elveția. Președintele țării Ion Iliescu și guvernul PDSR au acționat extrem de brutal împotriva Regelui, refuzându-i intrarea în țară.

Imagini inedite cu Mihai I, la a doua încercare de revenire în țară. Patriciu se ceartă cu polițiștii. VIDEO

PDSR era un grup fanatic antimonarhist. Președintele Ion Iliescu a declarat atunci: „Fostul rege se situează singur în afara poporului român". De asemenea, Președintele PDSR și șeful Senatului la acea vreme, Oliviu Gherman, declara: „Nu ştiu să existe vreun rege Mihai." Deputatul Eugen Nicolicea, astăzi ministru în Guvernul PSD, a propus în 1994, de la tribuna Parlamentului, la doar câteva zile de la incidentele de pe aeroportul Otopeni, ca Ministerul Afacerilor Externe să iniţieze imediat proceduri speciale pentru ca regele să fie declarat „persona non grata", scrie istoricul pe pagina sa de Facebook

Andrei Muraru, în prezent membru PNL, a fost decorat de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea monarhiei din România.

Klaus Iohannis: Regele Mihai este un erou

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel