Israel: Curtea Supremă a validat vânzarea unor imobile ale Patriarhiei de la Ierusalim

[] []

11 iun 2019 / 18:30
Salveaza PDF Comentarii

Curtea Supremă a Israelului a validat o vânzare de proprietăţi imobiliare ale Patriarhiei de la Ierusalim către o organizaţie ultranaţionalistă evreiască în Oraşul Vechi de la Ierusalim, partea palestiniană a Oraşului Sfânt ocupată şi anexată de Israel, transmite AFP. 

Într-un verdict făcut public marţi, Curtea Supremă a respins apelul prin care Patriarhia Ierusalimului cerea anularea vânzării, ce fusese validată de un tribunal israelian în 2017. Cazul datează din 2004, când trei firme având legături cu asociaţia israeliană Ateret Cohanim au achiziţionat, printr-un contract emfiteotic, trei imobile ale Bisericii Ortodoxe Greceşti - hotelul Petra, hotelul Imperial şi un imobil rezidenţial din Oraşul Vechi, în sectorul Porţii Jaffa.

Această asociaţie de colonişti israelieni îşi propune să 'iudaizeze' Oraşul Sfânt şi cumpără de mai mulţi ani case din Oraşul Vechi, prin intermediul unor societăţi paravan. Prin vânzarea în cauză, asociaţia Ateret Cohanim a devenit proprietara majorităţii clădirilor situate între Poarta Jaffa şi piaţa arabă din Oraşul Vechi. Într-un comunicat emis marţi, arhiepiscopul de Sevastia (în nordul Cisiordaniei ocupate) al Patriarhiei de la Ierusalim a denunţat decizia ca 'ilegală şi ilegitimă'.

'Confiscarea unor proprietăţi istorice de la Poarta Jaffa de către organizaţiile de colonişti extremişti este o nouă catastrofă care se adaugă catastrofelor şi loviturilor suferite de prezenţa creştină în Oraşul Sfânt', a arătat arhiepiscopul Atallah Hana, chemând la desfăşurarea de acţiuni paşnice pentru a determina anularea achiziţiei. Această vânzare a provocat furia palestinienilor şi a dus la destituirea în 2005 a patriarhului Ireneu I, predecesorul lui Teofil al III-lea. Patriarhia de la Ierusalim a acţionat în justiţie asociaţia Ateret Cohanim, motivând că aceste achiziţii au fost încheiate ilegal şi fără autorizare din partea sa. 'În lipsa probelor privind comiterea unor ilegalităţi, considerăm că tribunalul a avut dreptate să valideze respectiva vânzare', afirmă Curtea Supremă în verdictul său, scrie Agerpres.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27