Israel: Acordul de coaliţie, semnat între cele opt partide înaintea inaugurării guvernului

Israel: Acordul de coaliţie, semnat între cele opt partide înaintea inaugurării guvernului
Israel: Acordul de coaliţie, semnat între cele opt partide înaintea inaugurării guvernului

Coaliţia alcătuită din opt partide ce urmează să formeze un nou guvern în Israel a semnat acordurile de coaliţie, au anunţat partenerii vineri, relatează DPA. 

Acest lucru deschide calea pentru inaugurarea noului guvern duminică. Viitorul guvern este o coaliţie fragilă din opt partide din întregul spectru politic, inclusiv un partid arab. Prim-ministrul desemnat este Naftali Bennett din partidul pro-colonişti Yamina. 'Semnarea acestor acorduri încheie doi ani şi jumătate de criză politică', a declarat Bennett.

'Guvernul va acţiona ca o uniune pentru tot publicul israelian - religios, laic, ultraortodox, arab - fără excepţie', a adăugat el. Acordurile de coaliţie includ, printre altele, chestiuni precum transportul public de Şabat, sprijinul financiar pentru partea arabă a populaţiei şi construcţiile ilegale în Cisiordania.

De asemenea, partenerii vor să impună o limită de opt ani pentru prim-miniştri, conform acordului. Noul guvern se aşteaptă să-l înlăture de la putere pe premierul cu cel mai lung mandat, Benjamin Netanyahu, ai cărui susţinători exercită presiuni pentru a împiedica schimbarea. Semnarea acordului intervine pe fondul îngrijorărilor legate de o nouă escaladare a violenţei ce ar putea fi dezlănţuită de un 'marş al drapelelor' planificat de naţionaliştii israelieni.

Marşul urmează să aibă loc marţi la Ierusalim, cu traseul trecând prin cartierul musulman. Poliţia a confirmat vineri că traseul a fost convenit. Marşul fusese planificat pentru joi, dar a fost amânat din motive de securitate, pe fondul creşterii tensiunilor înaintea depunerii jurământului de către noul guvern după finalizarea negocierilor de coaliţie. Adjunctul guvernatorului Autorităţii Palestiniene la Ierusalim, Abduallah Siam, a avertizat mai devreme în legătură cu o 'explozie' în oraş, potrivit mass-media locale.

Marşul trebuia iniţial să aibă loc pe 10 mai pentru a marca Ziua Ierusalimului, dar a fost anulat din cauza atacurilor cu rachete asupra oraşului de către Hamas, organizaţia aflată la putere în Gaza, după escaladarea tensiunilor în regiune la sfârşitul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadan. Lovituri aeriene şi atacuri cu rachete au urmat ciocnirilor violente în legătură cu accesul la situl sfânt din Ierusalim cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru evrei şi Sanctuar Nobil pentru musulmani.

Evacuările forţate din cartierul Sheikh Jarrah al Ierusalimului de Est au stârnit de asemenea mânia palestinienilor. Israelul a cucerit partea de est cu majoritate arabă a Ierusalimului în 1967. Palestinienii o văd ca pe viitoarea lor capitală, în timp ce Israelul revendică întreg Ierusalimul drept propria capitală, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel