Iranul susţine că depăşirea stocului prevăzut de uraniu îmbogăţit nu încalcă acordul nuclear

Iranul a precizat luni că acumularea unei cantităţi mai mari de uraniu îmbogăţit decât cea permisă de acordul nuclear cu marile puteri nu reprezintă o încălcare a înţelegerii, întrucât Teheranul şi-a exercitat dreptul de a răspunde la retragerea SUA din acord anul trecut, relatează Reuters.

"Nu am încălcat #JCPOA", a scris pe Twitter ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, referindu-se la acordul nuclear cu numele său oficial - Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA - Planul comprehensiv comun de acţiune).

"Paragraful 36 din acord ilustrează de ce. Am declanşat paragraful 36 după retragerea SUA", a adăugat el, precizând că ţara sa a dat marilor puteri (E3+2) un termen de mai multe săptămâni înainte de a-şi revizui angajamentele.

"În cele din urmă am trecut la acţiune după 60 de săptămâni. Imediat ce E3 (Franţa, Germania, Marea Britanie) îşi vor respecta obligaţiile, vom da înapoi" , a mai scris el.

Zarif a postat în mesaj şi textul paragrafului 36 al JCPOA, care prevede un mecanism de rezolvare a disputelor când părţile cred că alte semnatare nu-şi îndeplinesc obligaţiile.

Formula E3 se referă la Germania, Marea Britanie şi Franţa, în timp ce E3+2 include Rusia şi CHina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel