Iranul amenință: "Dacă puterile europene vor fi nedrepte cu noi.."

Hassan Rouhani, președintele iranian
Hassan Rouhani, președintele iranian

Președintele Parlamentului iranian, Ali Larijani a declarat duminică pentru televiziunea de stat că Iranul ar putea să modifice termenii cooperării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) dacă oficialii europeni vor fi „nedrepți” cu Teheranul, informează Reuters.

Declarațiile oficialului iranian vin în contextul în care Franța, Germania și Marea Britanie au activat un mecanism privind încălcarea acordului nuclear de către Iran, acțiune ce ar putea să conducă la reimpunerea sancțiunilor ONU.

„Anunțăm în mod oficial că dacă puterile europene, din orice motiv, vor adopta o poziție nedreaptă în această dispută ne vom gândi în mod serios la modificări privind cooperarea noastră cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, a spus Larijani.

Iranul a abandonat deja o parte din prevederi

Administraţia din Iran a anunţat la începutul lunii ianuarie, în contextul crizei cu Statele Unite, că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic.

Administraţia iraniană a transmis că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile impuse Teheranului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel