Iranul amenință cu inițierea unui program nuclear militar

Iranul amenință cu inițierea unui program nuclear militar
Iranul amenință cu inițierea unui program nuclear militar

Iranul avertizează ca va iniția un program nuclear militar, dacă sancțiunile nu vor fi ridicate și SUA nu va reveni la acordul din 2015.

Iranul nu are un program nuclear militar în acest moment, dar ar putea iniţia activităţi pentru a produce arme atomice dacă nu sunt anulate sancţiunile internaţionale, avertizează Mahmoud Alavi, ministrul iranian al Informaţiilor.

"Programul nostru nuclear este paşnic, iar fatwa (decretul islamic -n.red.) emis de liderul suprem a interzis armele nucleare, dar, dacă împing Iranul în această direcţie, atunci nu ar mai fi vina Iranului, ci a celor care au împins ţara în această direcţie", a declarat Mahmoud Alavi, conform Televiziunii publice iraniene, citată de agenţia Associated Press.

Declaraţiile ministrului iranian al Informaţiilor reprezintă o ocazie rară în care Administraţia de la Teheran semnalează că ar putea iniţia un program nuclear militar. Iranul insistă că actualul program atomic este strict civil.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a emis în anii 1990 un decret islamic (fatwa) prin care a interzis posibilitatea deţinerii de arme nucleare de către Iran.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a cerut Statelor Unite să anuleze sancţiunile impuse Iranului. Liderul suprem a afirmat că Teheranul a luat "decizia finală şi ireversibilă" de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile. Însă preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că sancţiunile vor fi eliminate doar dacă Iranul va reveni la respectarea în totalitate a Acordului atomic. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor să revină în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

"Vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare ale Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective", a explicat recent Antony Blinken, noul secretar de Stat american.

VEZI ȘI: Principalul diplomat iranian îi cere lui Joe Biden să revină la acordul nuclear: Timpul se termină pentru americani

SUA a ieșit din acordul nuclear



Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat Administraţia Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

Ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a estimat săptămâna trecută că Iranul are nevoie de cel puţin "un an sau doi" pentru a fabrica o bombă nucleară, contrazicându-l pe noul secretar de Stat american, Antony Blinken, care a evocat un termen de "câteva săptămâni".

În replică, Administraţia din Iran a respins acuzaţiile Statelor Unite şi Israelului, subliniind că nu are un program nuclear militar. "Iranul nu încearcă să se doteze cu arme nucleare. Dacă am fi vrut să fabricăm o bombă nucleară, am fi putut face acest lucru în trecut, dar am stabilit că armele nucleare nu ne-ar consolida securitatea şi că sunt în contradicţie cu poziţiile noastre ideologice. De aceea, nu am vrut niciodată să fabricăm arme nucleare", a declarat săptămâna trecută Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe. Mohammad Javad Zarif a subliniat că Iranul vrea o nouă relaţie cu Statele Unite şi a cerut aderarea din nou a Washingtonului la Acordul nuclear iranian, informează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel