Iranul a finalizat testele cu rachete care pot transporta sateliți

Iranul a finalizat testele cu rachete care pot transporta sateliți  /  Sursă foto: Pixbay
Iranul a finalizat testele cu rachete care pot transporta sateliți / Sursă foto: Pixbay

Iranul a finalizat lansarea testului unei rachete care transportă satelit sub orbită, potrivit Ministerului Apărării și Logistica Forțelor Armate.

Televiziunea de stat a difuzat filmări ale rachetei lansate în lumina zilei, într-o zonă deșertică, dar nu este clar exact când sau unde a avut loc lansarea.

"Pentru prima dată în domeniul spațial al țării, prima lansare de cercetare a transportatorului de satelit hibrid Zuljanah a fost efectuată cu scopul testării sub orbită prin realizarea tehnologiei pentru cel mai puternic motor cu combustibil solid din țară", a spus Ahmad Hosseini , purtătorul de cuvânt al diviziei spațiale a Ministerului Apărării.

Zuljanah era numele calului lui Hussein, nepotul profetului Mahomed

Potrivit lui Hosseini, transportatorul de satelit folosește combustibil solid în primele două etape de lansare și combustibil lichid în a treia. El poate transporta un satelit cu o greutate de până la 220 kg (485 lire sterline) pentru 500 km (310 mile). Purtătorul de cuvânt a declarat că Zuljanah va putea plasa sateliți operaționali pe orbită după ce își finalizează lansările de testare și poate fi lansat de pe platformele de lansare mobile. Iranul susține că programul său prin satelit, ca și programul nuclear, vizează aplicații pașnice.

Totuși, Statele Unite ale Americii și alte puteri occidentale au susținut de mult timp suspiciuni privitoare la faptul că programul ar putea avea aplicații militare pentru dezvoltarea rachetelor.

În aprilie 2020, Corpul de Paza Revoluționară Islamică din Iran a lansat cu succes primul satelit militar de recunoaștere al țării, supranumit Nour sau „ușor”, după două lansări eșuate și o explozie de rachete de lansare, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel