Iohannis, la TVR: Minoritățile din România, discriminate pozitiv

Președintele Klaus Iohannis spune că minoritățile din România sunt discriminate pozitiv, ceea ce reprezintă "un fond valoros pentru România". Într-un interviu în limba germană acordat joi seară emisiunii "Akzente" de la TVR, Iohannis a mai arătat că minoritatea germană din România, a cărei parte este, funcționează ca un catalizator în relațiile bilaterale între București și Berlin.

"Eu zic că România are un fond foarte valoros prin organizațiile minorităților sale și acest fond trebuie păstrat. Nu peste tot în Europa întâlnim această situație, și anume că minoritățile beneficiază de discriminare pozitivă, fiind reprezentante în Parlament sau având posibilitatea de participare la alegerile locale. Reprezintă un fond valoros de care dispune România și care trebuie păstrat", a declarat Klaus Iohannis, citat de ziare.com.

Întrebat de moderatoare în legătură cu sintagma "discriminare pozitivă", Iohannis a răspuns "da, chiar așa, există în lege".

Klaus Iohannis a precizat că minoritatea germană a fost și este punte de legătura puternică în relațiile cu Berlinul.

"Sunt lucruri care se petrec continuu, așa este de la începutul anilor '90 încoace. Nu este doar un slogan, sunt fapte. Minoritatea germană are rolul de punte în contextul relațiilor româno-germane. Așa stau lucrurile la nivel micro, dar și macro.

Presa germană, despre întâlnirea Merkel-Iohannis

Există comisiile mixte la nivel guvernamental, care se ocupă, oficial, la nivel foarte înalt, cu această tematică. Dar există și multe relații cu Germania, promovate de membri ai Forumului Democrat al Germanilor din România sau de forumuri germane. Sunt relații economice, promovate direct de membri ai Forumului sau de către forumuri germane. Toate acestea sunt importante, dar, pe lângă ele, există relațiile cu cei emigrați în Germania, cu asociațiile din Germania ale germanilor originari din România, respectiv cu organizațiile sașilor, care n-ar trebui neglijate. Toate aceste legături reprezintă, efectiv, părti ale unei punți importante", a mai spus președintele.

Iohannis a acordat un interviu TVR cu ocazia împlinirii a 25 de ani, la 9 martie, de la înființarea Fondului Democrat al Germanilor din România, pe care Iohannis a condus-o 11 ani, până în 2014.

"Recunosc deschis caăfac parte din minoritatea germana, ceea ce are semnificația sa. În rest, nu pot să am un demers discriminatoriu, dar dacă este un eveniment important al Forumului, cum ar fi, spre exemplu, jubileul celor 25 de ani, sau prezentarea relațiilor bilaterale foarte bune, sigur că pot să particip", a conchis Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel