Iohannis-Juncker, front comun împotriva Legilor Justiției. ”Un pas înapoi”/”Nu e negociabil”

Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au făcut declarații comune. Cei doi au fost întrebați despre sistemul de justiție din România, în contextul avertismentului transmis de Jean-Claude Juncker în urmă cu o zi. 

Jean-Claude Juncker a revenit asupra avertismentului dat la Ateneul Român, spunând că ”este vorba despre respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută și din compromisuri, dar că nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale, pentru că ar fi afectate negativ, dacă s-ar acorda o amnistie așa cum preconizează unii din țara dvs. dacă aceasta ar intra în vigoare. Ar fi un pas înapoi”. 

Semnal către Putere

Președintele Klaus Iohannis a completat: ”Știți foarte bine că pentru mine statul de drept din România nu e negociabil. Voi rămâne la această opinie. Discuția pe legile justiției și pe codurile din România este o discuție complicată care se poartă de doi ani deja. Sper să existe la toți cei implicați înțelepciunea de a duce această discuție spre un final care este conform nu numai cu așteptările mele pe care le cunoașteți, ci în conformitate cu așteptările românilor, cu așteptările exprimate de Comisia de la Veneția și de GRECO. Noi nu putem, în România, să construim un sistem de justiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa. Prin aderarea la UE, ne-am dorit să fim parte a unui spațiu de valori și ne dorim să rămânem acolo. Acest spațiu de valori cuprinde și principiile și regulile de bază al unui stat de drept. Asta este o discuție pe care o vom continua în România și nu am de gând să fac rabat de la valori și principii. Pe de altă parte, această discuție nu îmbunătățește imaginea României și trebuie să avem asta în vedere. Sunt convins că vom găsi, împreună cu Guvernul, abordările potrivit pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus în timpul acestei președinții. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze demersurile pe care le facem în cadrul președinției și acest lucru cred că a fost foarte bine înțeles de toate părțile.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel