Iohannis, întâlnire cu Cîţu pe legea bugetului. Radu Soviani: Şi-a dat seama! Absorbţia fondurilor europene, ÎN PERICOL

Radu Soviani, analiză pe intâlnirea dintre Iohannis şi Cîţu pe legea bugetului
Radu Soviani, analiză pe intâlnirea dintre Iohannis şi Cîţu pe legea bugetului

Analistul economic Radu Soviani a arătat cum trebuie privită întâlnirea convocată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu membrii Guvernului Cîţu, pentru a discuta despre legea bugetului. 

"În urma întâlnii de azi, de la Cotroceni, avem două veşti rele şi una bună.  Vestea bună este, în mod categoric, că Klaus Iohannis a realizat că este inadmisibil ca până pe 21 ianuarie să nu avem un buget, măcar într-o primă schiţă. Avem continuitate, Florin Cîţu a fost ministru de Finanţe anul trecut, deci  nu poate să spună că nu ştie situaţia finanţelor publice. De aceea este inacceptabilă întârzierea aceasta. Asta e vestea bună, că lui Iohannis a început să îi pese şi că şi-a dat seama că întârzierile la legea bugetului pun în pericol absorbţia fondurilor europene. Să ne amintim că UE a transmis Guvernului că dacă nu ia măsuri, datoria publică ar putea ajunge la sută la sută din PIB până în 2027. Ori măsurile se iau prin buget, pe care nu îl avem! 

Nu avem buget, cei de la USR pun beţe în roate PNL-ului, ca să îl submineze pe Florin Cîţu. Prioritatea este bugetul. Cât timp  nu ai buget şi se transmit mesaje de incertitudine în piaţă, categoric afectezi perspectivele de revenire ale economiei în 2021. 

Anunţurile făcute în 18 ianuarie de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, conform cărora deficitul va fi mai degrabă de 7 la sută din PIB şi anunţul lui Florin Cîţu că va lua din economie peste 15 miliarde de lei în 2021 categoric pun presiune pe mersul economiei. Mi se sugerează un sentiment de disperare la nivelul coaliţiei de guvernare, pentru că au atâtea cereri şi legi de respectat, încât nu au bani suficienţi. Situaţia mai gravă este că nici nu ştiu să îi producă!", a declarat Radu Soviani la Antena 3.  

Cu cât va creşte economia în 2021

"Din punctul meu de vedere, creşterea economică din 2021 va fi între 0 şi 2 la sută, ţineţi minte. Şi va fi mai degrabă spre zero la sută, dacă nu se iau măsurile necesare pentru populaţie şi companii. Documentul din 18 ianuarie de care vorbeam spune că în România vom avea o creştere de 4,2 la sută a economiei. Este evident mincinoasă prognoza! Dau ca exemplu estimarea Comisiei Europene, care spune maxim 3,3 la sută creştere economică în 2021. Anunţul ăsta e făcut înainte de anunţul îngheţării salariilor", a mai spus Radu Soviani. . 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel