Ioana Petrescu (PRO România): Oamenii de afaceri reclamă deficitul mare de forţă de muncă

Vicepreşedintele PRO România Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că mediul de afaceri din România reclamă o serie de nemulţumiri legate de scăderea TVA pentru produsele tradiţionale şi bio, precum şi deficitul mare al forţei de muncă de pe piaţă.

'Am discutat despre această măsură anunţată de reducere a TVA pentru produsele tradiţionale şi pentru produsele bio. Evident, orice reducere de taxe este o măsură bună, dar cei din industria agroalimentară au sesizat faptul că această măsură afectează un număr redus de producători şi de consumatori. Pe de o parte, pentru că mai mult de jumătate din produsele bio sunt importate, deci de acest TVA redus beneficiază în mare parte firmele străine, iar produsele tradiţionale sunt limitate cantitativ.(...) Răspunsul PRO România a fost că da, e o măsură bună reducerea de taxe, dar această măsură ar trebui extinsă pentru toate produsele alimentare', a spus Ioana Petrescu, în conferinţa de presă susţinută alături preşedintele PRO România Cluj, Aurelia Cristea, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, o a doua problemă evidenţiată de oamenii de afaceri o reprezintă lipsa forţei de muncă. 'Al doilea aspect ridicat e că există o problemă foarte mare cu forţa de muncă, îşi doresc să angajeze, dar nu găsesc pe cine. (...) Conform studiilor lor, avem un deficit de forţă de muuncă între 700.000 şi 1.000.000 de oameni următorii 3-5 ani. (...) Aici, echipa PRO România a venit cu mai multe soluţii. (...) Una dintre măsuri e ca absolvenţii să fie îndrumaţi în piaţa muncii către zonele unde există locuri de muncă, prin altele să fie consiliaţi din şcoală în direcţii, să se ducă către licee profesionale sau către domenii unde există locuri de muncă, deci o mai bună potrivire între cerere şi ofertă. Apoi sunt şi acele măsuri legate de reducerea migraţiei, pentru că vrem să ţinem cât mai mulţi tineri în ţară şi acele măsuri care să facă întoarcerea mai uşoară, şi aici vorbim de înlăturarea unor bariere birocratice şi alte măsuri astfel încât cei care doresc să vină să lucreze în ţară şi care au lucrat până acum în străinătate să poată s-o facă', a mai spus Ioana Petrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel