EXCLUSIV  Ioana Avădani (CJI): Cine ÎNCHIDE presa. Trebuie clarificări. Rolul ANCOM, ce spune Sorin Grindeanu

fake news
fake news

Ioana Avădani, preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent, a explicat, în exclusivitate pentru DCNEWS, cine va lua deciziile privind implementarea decretului stării de urgenţă în zona răspândirii de informaţii false, dar şi cine va decide CARE SUNT informaţiile şi ştirile false. 

"Decretul nu ne dă niciun fel de indicaţie în ceea ce priveşte modul în care se va decide ce este şi ce nu este informaţie falsă. Am văzut un punct de vedere al Guvernului dat ca reacţie la decret, din care rezulta că la nivelul Grupului de Comunicare Strategică se va decide ce este fake-news, de la caz la caz, după care Ministerul de Interne va lua decizia de eliminare şi ANCOM o va implementa. 

Mi-aş dori să văd lucrurile astea puse într-o formă administrativă, un protocol clar, nu ca răspuns la întrebările jurnaliştilor. Cert este că Grupul de Comunicare Strategică va decide ce este şi ce nu este fake news. În opinia mea, însă, au treburi mai importante acum decât să analizeze puhoiul de informaţii care circulă în spaţiul online, pentru că înţeleg că asta e principala ţintă, şi ar trebui să manifeste mare reţinere. Pentru că ar trebui o delimitare clară între informaţiile simple şi informaţiile care pot genera panică sau care pot afecta sănătatea publică, nu să ţintească ştirile acelea gen 'mâncaţi usturoi, pentru că vă creşte părul frumos'.", a declarat Ioana Avădani pentru DC NEWS

Ce spune Sorin Grindeanu

"Noi vom pune în aplicare deciziile Grupului de Comunicare Strategică. Aceştia vor face o analiză, nu ştiu ce presupune asta şi nici care sunt criteriile, după care, dacă va fi cazul, va fi emis un ordin al Ministrului de Interne către ANCOM şi noi îl vom pune în aplicare imediat, procedurile sunt rapide. Nu ştiu să vă zic dacă suspendarea va dura doar cât durează starea de urgenţă.", a declarat şi Sorin Grindeanu pentru DC NEWS. 

VEZI ŞI Precizări despre FAKE NEWS referitor la decretul dat de Iohannis: Care sunt publicațiile vizate

Rețelele sociale, vizate

"Aşa cum este formulat decretul, reţelele sociale pot fi afectate. Decretul spune că operatorii de comunicaţii electronice au obligaţia să întrerupă accesul cetăţenilor români la acele reţele de comunicaţii care nu sunt supuse legislaţiei româneşti. E vorba aici de Facebook, Twitter, tot ce vehiculează informaţii pe care Grupul de Comunicare Strategică o consideră falsă. 

Decretul nu ne spune nici dacă poate fi contestată măsura suspendării, deci ne rămân doar prevederile legislaţiei în vigoare, adică judecătoria. Care şi aşa va funcţiona redus. Suspendarea oricum ar trebui să se aplice doar pe perioada stării de urgenţă.", a mai spus preşedintele CJI, pentru DCNews

Stare de urgenţă. CJI cere respectarea rolului presei 

"Derapajele și încălcările legii audiovizualului trebuie sancționate cu celeritate. Parlamentul României, în calitatea lui de organism de control, trebuie să solicite Consiliului Național al Audiovizualului să se autosesizeze în regim de urgență ori de câte ori observă încălcări ale Codului Audiovizualului. În următoarea perioadă, mai mult ca oricând, CNA trebuie să aibă în centrul acțiunilor sale interesul public și nevoia de informare corectă a cetățenilor și trebuie să aplice legea prompt, nediscreționar, consecvent și predictibil.

Indiferent de circumstanțe, răspunderea cea mai mare rămâne la profesioniștii din media. Interesul public, informațiile verificate, evitarea senzaționalului, chestionarea autorităților sunt fundamente ale jurnalismului, cu atât mai importante într-o situație de criză. Jurnaliștii trebuie: să prezinte faptele și contextul lor; să rămână independenți și imparțiali; să își asume greșelile și să facă rapid corecțiile necesare.

Chiar și în perioade de criză, autoritățile trebuie să respecte rolul jurnaliștilor în democrație. La rândul lor, jurnaliștii trebuie să înțeleagă caracterul excepțional al următoarei perioade și să se ridice la înălțimea rolului meseriei lor.", se arată într-un comunicat al Centrului pentru Jurnalism Independent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel