EXCLUSIV  INTERZIS în România. Ce faci când nu vezi. Diana din Cluj: Îmi e indispensabil! Îi rog pe oameni să înțeleagă un lucru

Diana Ada este o tânără din Cluj care vede doar cu sufletul. Din păcate, soarta nu a fost atât de blândă cu ea. Spun asta nu doar pentru că este nevăzătoare, ci și din cauza situațiilor de care s-a izbit.

Diana Ada a oferit un interviu, în exclusivitate, pentru DC News, în care a vorbit despre cum trăiește un nevăzător în România.

DC News: Ai mai avut situații neplăcute, precum cea mai recentă când ți-a fost interzis accesul într-un magazin din Cluj? Pentru cititorii DC News, las aici știrea la care mă refer.

'Da, am mai trăit asemenea situații. Una dintre ele m-a afectat mai tare. S-a petrecut în momentul când am dorit să intru într-o instituție din Cluj. Și atunci mi-au interzis accesul în clădire pe motiv că nu au voie în interior animalele de companie, respectiv câinele meu, deși le-am explicat că se poate deoarece este un câine ghid, conform legii 448/2006.' a spus Diana Ada.

'Fără Zafira nu mă pot descurca! Îmi este indispensabil!'

'Câinele meu nu este unul oarecare, este special antrenat pentru nevăzători. Are un comportament anume. Atunci când mă deplasez cu el în diverse locuri, el are un ham special. Formăm o echipă. Câinele a fost antrenat special timp de 2 ani pentru a sprijini capacitatea de a mă deplasa în spațiu. Câinele meu este dresat să ghideze, să execute comenzi. Foarte important este să nu îi fie distrasă atenţia. Zafira mă ferește de pericole! De 4 ani, mă însoțește peste tot. M-a însoțit în tren, cu mașina și avionul. Practic, acest cățel îmi este indispensabil!' a menționat Diana Ada.

2. -imagine fara descriere- (116909515_637905370146526_5529627038286438939_n_72055400.jpg)

DC News: Care este mesajul tău pentru români?

'Îi rog pe oameni să înțeleagă acest fapt. Este un drept al meu fără de care nu mă pot descurca'

'Îi rog pe oameni să înțeleagă acest fapt. Fără Zafira nu mă pot descurca! Nu face rău, nu latră, nu mușcă. Este o rasă blândă. Oamenii trebuie să înțeleagă diferența dintre un câine de companie și Zafira, un câine ghid. De asemenea, îi rog să se informeze, să se documenteze atât semenii noștri, cât și autoritățile, instituțiile, și să afle că este legal să dețin un astfel de câine și să am acces cu el în magazine, instituții. Nu doresc să acuz pe nimeni, ci doar să transmit un mesaj ca oamenii să înțeleagă că acesta este un drept al meu fără de care nu mă pot descurca. Schimbarea mentalității este foarte importantă. De aici pornește totul! Acest lucru doresc să se evidențieze din ceea ce am pățit!' a concluzionat Diana Ada, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel