EXCLUSIV  Interdicțiile magistraților și ce sancțiuni riscă în caz de abateri. Roxana Petcu: E interzis! Punct! Nu cred că avem ce să discutăm aici! / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ngad
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ngad

Roxana Petcu, inspector-șef la Inspecția Judiciară, a fost invitată la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC NEWS și DC NEWS TV, unde a vorbit despre sancțiunile și interdicțiile magistraților. 

În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, Roxana Petcu a explicat care sunt sancțiunile pe care le riscă un magistrat în cazul acesta se abate de la reguli. 

„Ce sancțiuni riscă magistrații în urma activității inspectorilor judiciari. Dați-ne o plajă de acțiuni, la modul general.”, a spus Laura Duță.

„De la avertisment și până la excludere din magistratură, legea prevede toate aceste sancțiuni. S-au aplicat și avertismente și reduceri de salariu, mutări disciplinare, s-au aplicat și suspendări din funcție și excluderi din magistratură.

Excluderea din magistratură, din ce am observat în practica Înaltei Curți și a secțiilor disciplinare, fiind cea mai gravă și mai drastică dintre sancțiuni, se aplică în cazurile cu adevărat foarte grave și mai există și un principiu al aplicării graduale care, în general, este aplicat de instanță. Adică, în general, se merge de la sancțiuni mai ușoare și în măsura în care constatăm că mai există și alte încălcări și se mai exercită o acțiune împotriva aceluiași judecător, se poate ajunge și la excluderea din magistratură.

În egală măsură, nu știu să vă spun pentru ce fel de abateri. Oricare dintre abateri, în măsura în care sunt extrem de grave și au un impact extrem de mare, teoretic, poți fi sancționate într-un mod foarte drastic.”, a spus Roxana Petcu. 

 

3. -imagine fara descriere- (roxana-petcu2_95779800.jpg)

 

Ce fapte stau la baza excluderii din magistratură 

„Acele fapte care ne determina pe toți să ne dăm seama că persoană aceea nu are ce să caute în sistem, că probabil nu a avut niciodată. Bun, s-a întâmplat să intre acolo, dar e clar că nu are ce să caute acolo. Sancțiunea excluderii e o sancțiune gravă.”, a spus Roxana Petcu. 

 

Implicarea în politică a magistraților 

„Fostul șef de la DNA a fost într-o acțiune disciplinară invocând în activitatea sa, și în dezbatere, activități politice și nu a fost singurul care a fost cercetat disciplinar, au mai fost alți magistrați cercetați de-a lungul timpului pentru că aveți anumite interdicții. Cât de grav este acest aspect? Magistratul nu știe că nu trebuie să vorbească public, să se implice cumva?”, a întrebat Laura Duță.

„Împrejurarea că implicarea politică a unui magistrat este o chestiune gravă a stabilit-o deja legiuitorul pentru că de aia a instituit această interdicție. Pot să vă spun că nu în toate există această interdicție. Există țări cu democrații consolidate unde nu există.

La noi în țară, legiuitorul dintotdeauna a interzis magistraților, între altele, și să desfășoare activități cu caracter politic. Vorbim despre o interdicție. Cred că gramatica ne ajută aici, semantic e clar despre ce vorbim. Dacă este interzis nu cred că putem vorbi de grade sau de nivel. E interzis! Punct! Nu cred că avem ce să discutăm aici!", a spus Roxana Petcu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC NEWS și DC NEWS TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel