Începe construcția South Stream la bulgari. Ce promite Gazprom

oresharski si miller
oresharski si miller

Directorul executiv al gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit, joi, la Sofia, cu premierul bulgar Plamen Oresharshki, de unde a anunțat deschiderea lucrărilor la gazoductul South Stream în Bulgaria.

[caption id="attachment_383838" align="alignleft" width="310"] Foto: M3 Communications Group/ novinite.com[/caption]

Prim-ministrul rus și CEO-ul Gazprom au ținut o conferință de presă comună. "Astăzi începem construcția secțiunii din Bulgaria a gazoductului South Stream - este un eveniment glorios", a spus Miller, citat de agenția Novinite.

Directorul executiv al Gazprom a afirmat că South Stream este o parte importantă a securității energetice a Europei, dat fiind că aprovizionarea Bulgariei se va face direct, iar gazul va ajunge în Uniunea Europeană. Furnizarea directă va determina și scăderea prețului la gaz, pretinde Miller.

Primele livrări de gaz vor avea loc în decembrie 2015, a precizat reprezentantul gigantului rus.

"Astăzi dăm startul unui proiect foarte important pentru Rusia, Bulgaria și Europa - South Stream. Este cel mai mare proiect ce se desfășoară pe teritoriul nostru. Guvernul bulgar va sprijini realizarea acestui proiect", a declarat, la rândul său, prim-ministrul Oresharski.

"Partea bulgară nu va investi niciun ban pentru că parametrii au fost fixați de așa natură încât să fie profitabili pentru Bulgaria", a adăugat șeful Executivului de la Sofia.

Criticii proiectului în contrazic pe premier, pretinzând că sub clauzele actuale ale contractului Bulgaria nu va primi niciun ban în următorii 15 ani din taxele de tranzit, iar toate veniturile generate de gazoduct  în această perioadă vor ajunge în buzunarul Gazprom.

South Stream a fost anunțat în iunie 2007, ca fiind un proiect ce-și propune să transporte gazul natural rusesc în Bulgaria, prin Marea Neagră, și mai departe în Grecia, Italia și Austria. Proiectul este considerat un rival al Nabucco Vest. Acesta din urmă a eșuat pe 26 iunie anul curent, când OMV a anunțat că ruta de export a gazelor azere va fi proiectul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), în detrimentul gazoductului Nabucco, care trecea și prin România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel