Incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie în urma atacurilor forţelor ruse. Serviciul de urgență ucrainean anunță că a fost stins

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineața, la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, cea mai centrală nucleară din Europa, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

UPDATE: "Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că un incendiu la sit nu a afectat echipament 'esenţial' şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală", a menţionat AIEA.

UPDATE: Echipaje de pompieri au intervenit la Centrala nucleară Zaporijjea, situată în sud-estul Ucrainei, pentru stingerea unui incendiu produs în urma unor atacuri cu obuze atribuite armatei ruse, iar preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Situația la centrala nucleară din Ucraina este „securizată”, potrivit autoritățile locale, transmite The Moscow Times. IAEA ar fi raportat că Ucraina nu a observat momentan „nicio schimbare” a nivelurilor de radiații la centrala nucleară. Ulterior, BBC a anunțat, citând autoritățile locale din Ucraina, că incendiu a reușit să fie stins.

"La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (...) a fost lichidat", a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice reizbucnire a lui.

VEZI ȘI: Volodimir Zelensky, avertisment după incendiul de la centrala nucleară: Dacă este o explozie, se termină tot. SFÂRȘITUL Europei - VIDEO

"Pompierii au primit permisiunea de a interveni la Centrala nucleară Zaporijjea", a declarat Oleksandr Staruh, directorul Administraţiei regionale, citat de agenţia Ukrinform.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că este la curent cu incendiul raportat la centrală şi menţine contactele cu autorităţile ucrainene.

De asemenea, Preşedinţia SUA a anunţat că monitorizează situaţia. Preşedintele Joseph Biden l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta despre incidentul produs la centrala nucleară, informează CNN.

Știrea inițială

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie, informează AFP şi Reuters, care citează Ria, preluate de Agerpres.

'Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări', a scris el. Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram: 'Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei'.

'Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere', se subliniază în postare, care adaugă că 'reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear'. Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară.

'Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea', a afirmat el. Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că 'o coloană de vehicule inamice' se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

Vezi și: Olaf Scholz îi cere lui Gerhard Schroeder să demisioneze din funcțiile deținute în companiile rusești

Nu este clar ce sisteme ale centralei sunt afectate de incendiu. Primarul afirmă că pompierii nu au reuşit încă localizarea focului.

Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală, precizează Agerpres.

Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul. Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară, potrivit dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel