Herald Sun, reportaj din Ferentari: Sărăcie, droguri, pericol. Sau nu?

Ferentari
Ferentari

Publicația australiană Herald Sun a realizat un reportaj în cartierul Ferentari, "în a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, în zona de sud a capitalei Bucureşti". Aici "se află o colecţie de străzi labirintice care formează cea mai temută suburbie a oraşului", se arată în materialul publicat vineri.

"Oamenii fac ochii mari la simpla menţionare a acestui cartier, deşi, pe hartă, arată exact la fel ca celelalte locuri", scrie tabloidul, citat de Agerpres.

"Românii - în special cei care şi-au petrecut mare parte din viaţă în periferiile agitate ale Bucureştiului, oraş din estul Europei - au obiceiul de a-i atenţiona pe potenţialii vizitatori să stea departe de aceste străzi. (...)

Urmele Comunismului

De fapt, a fost vorba de o reţea de străzi aproape perfect paralele din apropierea acestui cartier temut care mi-a captat prima dată atenţia, şiruri aranjate ca beţele de chibrit care par să spună că aici se află ceva diferit, aproape cu siguranţă o relicvă din timpul regimului comunist din România", notează autorul articolului.

"Astfel de dovezi sunt peste tot în Bucureşti: în clădirile sale de un gri monoton care conferă oraşului un aer sumbru în zilele înnorate, în şirurile de blocuri de apartamente neînfrumuseţate construite rapid, dar sărăcăcios, sub doctrina socialistă conform căreia fiecare trebuie să primească o locuinţă identică, dar cărora acum le cade tencuiala şi se dezintegrează în jurul locuitorilor lor", mai scrie publicaţia.

"Opulența scandaloasă a Palatului Parlamentului"

"Nu am stat la Bucureşti decât câteva zile, dar sărăcia, pe alocuri extremă, şi-a arătat în mod repetat faţa", scrie jurnalistul. Sărăcie care este într-un "contrast dezagreabil cu opulenţa scandaloasă a Palatului Parlamentului, clădirea enormă din marmură şi suflată cu aur construită de despoticul lider comunist Nicolae Ceauşescu, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, eclipsată numai de Pentagon", adaugă el.

Pericolul, realitate sau prejudecată?

Revenind la Ferentari, "cel mai sărac cartier al Bucureştiului şi aparent un rai al drogurilor şi al infracţionalităţii", jurnalistul se întreabă, după ce, "într-o dimineaţă însorită de sâmbătă", l-a vizitat cu maşina, alături de doi prieteni români de circa 20 de ani, din clasa de mijloc și educați, de ce este considerat în totalitate periculos, chiar dacă l-a găsit pe alocuri "mizerabil".

"Poate părea sigur numai ziua. Nu ne-am aventurat şi noaptea. Însă m-am întrebat dacă nu cumva îngrijorarea legată de această suburbie este mai puţin o realitate, cât mai ales un simbol al prejudecăţilor înrădăcinate faţă de ţigani, populaţia romă, acea secţiune marginalizată a societăţii învinovăţită în mod repetat pentru infracţiunile din oraş. O prejudecată transmisă atât de puternic de la o generaţie la alta, încât tinerii din Bucureşti evită acum pe deplin o suburbie a oraşului lor", mai notează publicația din Australia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel