György Konrád, personalitate mondială, a murit. A fust un opozant dur al lui Viktor Orban

 Romancierul şi eseistul maghiar György Konrád, ale cărui cărţi au fost traduse în lumea întreagă, o personalitate a disidenţei anticomuniste, a murit la vârsta de 86 de ani în urma unei maladii cronice, potrivit familiei acestuia, citată de agenţia MTI.

Născut pe 2 aprilie 1933, într-o familie de evrei din Debrecen, estul Ungariei, acesta a crescut în Berettyoujfalu, în apropiere de graniţa cu România.

În iunie 1944, a scăpat de nazişti sărind într-un tren care mergea la Budapesta, cu o zi înainte de deportarea evreilor din comunitatea sa în lagărul de la Auschwitz. Aproape toţi prietenii săi de atunci au murit acolo.

"Am devenit adult la 11 ani", sublinia acesta în autobiografia "Plecare şi întoarcere" (2001). În 1956, Konrád ia parte la insurecţia de la Budapesta împotriva regimului comunist, mișcarea fiind înăbușită de forțele armate sovietice. Totuși, spre deosebire de sora sa și sute de mii de alți refugiați, a decis să rămână în Ungaria.

Critic la adresa lui Viktor Orban 

Primul roman, "Vizitatorul" (1969), despre experiența sa de asistent social care s-a ocupat de copii, a fost tradus în 30 de limbi străine.

După critici aduse regimului comunist, între anii 1973 - 1988, lucrările sale sunt sistematic interzise și publicate doar în străinătate sau clandestin.

Konrád, unul dintre autorii maghiari printre cei mai cunoscuți în străinătate la momentul respectiv, a fost ales președinte al asociației internaționale de apărare a drepturilor scriitorilor PEN Club în 1990. Premiat cu mai multe distincții în Ungaria, a devenit, în 1997, primul străin ales șef al Akademie der Kunste din Berlin.

În ultimele decenii a fost un opozant fervent al actualului premier maghiar Viktor Orban.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel