Guvernul francez numeşte un coordonator pentru Brexit

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat luni numirea unui coordonator pentru Brexit şi a avertizat că o ieşire a Regatului Unit din UE fără un acord va crea ''cu siguranţă un anumit nivel de perturbare'' în relaţiile economice şi comerciale cu această ţară, informează agenţia EFE.

Coordonatorul naţional pentru pregătirea locală a Brexitului este Michel Lalande, prefectul regiunii Hauts de France, cea mai apropiată de coastele britanice de partea cealaltă a Canalului Mânecii, zonă pe unde se derulează principalele fluxuri comerciale între continentul european şi Regatul Unit.

Premierul Philippe, care s-a întâlnit luni cu miniştrii implicaţi, a asigurat că Franţa doreşte evitarea unui Brexit fără acord pe 31 octombrie, dar se pregăteşte pentru toate scenariile în strânsă concertare cu partenerii europeni şi cu Comisia Europeană.

El a amintit că guvernul de la Paris lucrează din aprilie 2018 la un plan naţional de contingenţă pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, plan în baza căruia începând din ianuarie 2019 au fost emise circa 15 decrete, au fost efectuate adaptări ale porturilor, gărilor şi aeroporturilor şi au fost angajaţi circa 600 de vameşi şi veterinari suplimentari.

Conform unei estimări din luna martie a Institutului Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), un Brexit fără acord ar determina scăderea PIB-ului francez cu circa 0,6% în primele trimestre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel