Guvernul francez, interpelat după ce forţele de ordine au evacuat cu gaze lacrimogene manifestanţi ecologişti paşnici

Guvernul francez a fost interpelat luni după difuzarea de imagini cu manifestanţi ecologişti paşnici evacuaţi cu gaze lacrimogene de forţele de ordine, numeroşi militanţi, dar şi mass-media şi politicieni cerând ca executivul "să dea explicaţii" şi chiar să-şi ceară scuze, informează AFP.

Pe reţelele sociale, indignarea provocată de imaginile video filmate vineri la Paris a devenit tot mai mare în timpul weekendului. În imagini se poate vedea cum poliţişti dau de foarte aproape şi din abundenţă cu gaze lacrimogene asupra unor militanţi de toate vârstele, aşezaţi paşnic pe un pod din centrul Parisului, strigând la ei "eliberează locul! mişcă-te!", înainte de a-i târî pe jos.

Această acţiune de protest sit-in a fost organizată de Extinction Rebellion (XR), înfiinţată în 2018 în Marea Britanie, mişcare de nesupunere civilă "în lupta împotriva distrugerii ecologice şi încălzirii climatice".

"Dragă guvern francez, puteţi să-mi explicaţi aceste imagini? Activişti francezi şi elevi în grevă sunt stropiţi cu gaze lacrimogene în timp ce protestează paşnic, la Paris, împotriva unei situaţii climatice dezastruoase şi mult prea mult ignorate", a reacţionat pe Instagram actriţa franceză Marion Cotillard.

Tânăra suedeză Greta Thunberg, portavoce a luptei pentru climă, a postat la rândul său imaginile pe Twitter: "Priviţi această înregistrare video şi întrebaţi-vă: cine apără pe cine?".

Potrivit publicaţiei de stânga L'Humanite, forţele de ordine au acţionat "cu nerespectarea totală a tuturor regulilor în materie de ordine publică", care interzic inclusiv utilizarea de gaze "asupra persoanelor (...) care stau pe sol".

În faţa acestei polemici în creştere pe reţelele sociale, Ministerul de Interne al Franţei a anunţat că au fost cerute explicaţii prefectului poliţiei "cu privire la modalităţile de gestionare a acestei operaţiuni de menţinere a ordinii".

Departe de a fi suficient, au estimat socialiştii (opoziţia): "Guvernul francez ar fi trebuit să-şi ceară scuze, ar fi trebuit să spună 'este insuportabil'. Este inadmisibil ca în această ţară să existe forţe de ordine care se apucă să gazeze manifestanţi paşnici, care stau pe jos", a declarat secretarul Partidul Socialist, Olivier Faure.

"Scandalos", "lipsit de demnitate" - aceleaşi au fost şi reacţiile ecologiştilor, printre care deputatul european Yannick Jadot.

Şi în cadrul partidului majorităţii prezidenţiale din Franţa unii nu şi-au ascuns consternarea. "Când am văzut aceste imagini, am fost destul de şocată, la fel ca toată lumea, pentru că se dă cu gaze lacrimogene foarte aproape de ochii oamenilor", a comentat deputata Barbara Pompili, fostă ecologistă, astăzi membră a partidului lui Emmanuel Macron.

Această nouă polemică intervine în condiţiile în care forţele de ordine franceze au fost acuzate că au făcut uz de forţă în mod excesiv în timpul manifestaţiilor "vestelor galbene" din ianuarie, în urma cărora 23 de persoane şi-au pierdut câte un ochi, iar 5 câte un braţ.

Luni, activişti ai Greenpeace care ocupau de vineri macaralele din portul Sete, sudul Franţei, pentru a-i împiedica pe docheri să debarce încărcături cu soia obţinute, potrivit activiştilor, în urma defrişărilor, au fost îndepărtaţi cu forţa de docheri, în timp ce "poliţiştii rămâneau spectatori".

"În timp ce Franţa se sufocă sub efectul caniculei, acest sfârşit de săptămână a transmis semnale foarte proaste în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice", a declarat Suyanne Dalle, responsabilă a Greenpeace Franţa, citând şi semnarea acordului de liber-schimb între ţările din UE şi cele din Mercosur, după 20 de ani de negocieri. Franţa şi alte ţări din UE se tem de impactul creşterii importurilor de carne de vită, în timp ce grupurile de protecţie a mediului, cu influenţă sporită în noul Parlament European, susţin că acordul ar putea exacerba defrişările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel